Havadis'ten Ali Elmas'ın haberine göre, Avrupa Parlementosu Dilekçeler Komitesi’nden bir heyet dün Güney Kıbrıs’tan otobüsle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçerek kapalı Maraş’a komşu olan Palm Beach Bölgesi’ni ziyaret etti. Maraş’ın durumuna dikkati çekmek isteyen AP heyetini burada bir grup Kıbrıslı Rum karşıladı. Maraş’ın Kıbrıslı Rumlara geri iadesini isteyen Rum göstericiler, “Mağusa Canlansın” yazılı pankart açtı.

Rum grubu ise kendilerini ülkücü, TMT ve MDP mensubu olarak tanıtan bir grup Türk ve KKTC bayraklarıyla karşıladı.

AP heyeti 

AP heyetinde Dilekçeler Komitesi Başkanı, İsveç Avrupa Milletvekili Cecilia Wikstrom ve parlamenterler Alberto Cirio (İtalya), Rosa Estaràs Ferragut (İspanya), Sofia Sakorafa (Yunanistan), Igor Šoltes (Slovenya), Teresa Jiménez-Becerril (İspanya), Kıbrıs Rum Milletvekilleri Takis Hadjigeorgiou ve Demetris Papadakis yer aldı.

Milletvekilleri ve AB yetkililerini protesto etti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Resmiye Canaltay ile Oğuzhan Hasipoğlu da bölgeye giderek Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin ziyaretini kınadı.

Canaltay: Bir avuç insanımızla ses çıkarmaya çalıştık

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Mağusa Milletvekili Resmiye Canaltay, Avrupa Parlamenterlerinin bölgeye yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Canaltay, AB Parlamentosu ve “Kıbrıs Rum Cumhuriyeti”nin bu eylemi gerçekleştirdiğini ancak suçlunun yine Kıbrıs Türk vatandaşının olduğunu ileri sürdü.

Burada, Kıbrıs Türk tarafının ne kadar çok desteklenmediğini ve Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs Türk tarafına yapılanları örttüğünü görmekte olduğunu ifade eden Resmiye Canaltay, “Bugün Kıbrıs Türk halkı 2004 yılındaki referandumda Annan Planı’na ‘evet’ dedi, Annan Planı’ndan sonra AB verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmeyerek, Rum toplumuna destek verdi ve  Kıbrıs Türk halkını mağdur etti” dedi.

Hasipoğlu: Tüm siyasi partilerin burada olmasını isterdim

UBP Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise “Bugün burada, böyle önemli bir organizasyonda, tüm siyasi partilerin burada olmasını isterdim” dedi.

Hasipoğlu, KKTC Meclisi olarak Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi üyelerine yaptıkları ziyarette, bu olayın gerçekleşeceğini bildiklerini ve kendilerine bir durum incelemesi yapmayı, KKTC makamları ile görüşmeleri gerektiğini ve tarafsız olmalarını söylemelerine rağmen, tek taraflı yapılan bu çalışmanın objektif olduğunu düşünmediğini dile getirdi. UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, AP Milletvekillerine Maraş ve Kıbrıs sorununa ilişkin bir de mektup verdi.