Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, basında Kuzey Kıbrıs’ta son altı ay içerisinde et ürünlerinde ‘tür’ denetimi yapılmadığına ve piyasada tüketilen etlerin hangi hayvanlara ait olduğunun bilinmediğine yönelik çıkan iddiaları bir basın açıklamasıyla yanıtladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Veterine Dairesi’ne bağlı Gıda Laboratuvarı’nın, et türünü tespit etmey yönelik cihazlarının bulunduğu, yüksek seviyede analiz yapma kapasitesine sahip bu laboratuvarda düzenli olarak et ürünlerine yönelik tahlillerin yapıldığı vurgulandı. Açıklamada, söz konusu laboratuvarın gelişmiş cihazlarla donatılmış, tür analizi yanında bir çok analizin daha yapabilen bir kapasitede olduğu ifade edilerek, söz konusu iddiaların tamamen asılsız olduğu kaydedildi.

“HABER KAYNAĞI BİLGİDEN YOKSUN”

Ülkemizde et ürünlerinin Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı tarafından belediyeler ve Ticaret Dairesi olmak üzere ilgili resmi kurumlarla işbirliği içerisinde rutin olarak denetlendiği belirtilen bakanlık açıklamasında, uygunsuz ürünlerin ise piyasadan derhal toplatıldığı ifade edildi. Bugüne kadar gerçekleştirilen denetimlerde at ve eşek eti gibi ürünlere hiç rastlanmadığının da altı çizilen açıklamada haberin halkın kafasını karıştırmaya yönelik, gerçek dışı iddialar içerdiği belirtildi. Bakanlık açıklamasında, “Söz konusu haberde 2014 Ekim tarihli, 56/2014 numaralı Genel Gıda ve Yem Yasası’nın isim ve tarihinin dahi yanlış yazıldığından yola çıkılarak, haber kaynağının konu ile ilgili bilgiden yoksun olduğu ve yanıltıcı iddialar gündeme getirdiği görülmektedir” denildi.

Bakanlık açıklamasında, basın ve yayın kuruluşlarının özellikle gıda güvenliği ve kamu sağlığı söz konusu olduğunda konu ile ilgili otoritelerden bilgi temin ettikten sonra haberlerini yapmalarının toplum yararına olacağı belirtilerek, konuya hassasiyet gösterilmesi istendi.