Haluk Doğandor

Sabah, Milliyet, Takvim gazetelerinde 2012 yılında çıkan “Beşparmak Dağları’nda PKK Kampı” haberi yüzünden mağdur olan T.F.G isimli öğrencinin Van’da açtığı dava sonuçlandı. Bu mahkeme sonucunda davalılardan Mutlu Çölgeçen, Turkuaz Gazete Dergi Basım A.S ve birleşen dosya davalısı Milliyet Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’nin,15 bin TL manevi tazminat ile dava masraflarını ödemesine karar verildi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü esnada katılmış olduğu öğrenci eylemleri sırasında polis tarafından gözaltına alınıp daha sonra sınır dışı edilen ve öğrenim hayatı sona eren T.F.G,  Van 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Türkiye’nin tirajlı gazeteleri asparagas haber yaptı

Sabah, Milliyet ve Takvim gazetelerinin ön sayfalarında, 2012 yılı Ocak ayında yayınlanan “Beşparmak Dağı’nda PKK kampı” haberi yüzünden 16 arkadaşı ile birlikte “terör örgütü üyesi” gösterilerek sınır dışı edilen T.F.G isimli öğrenci, yapılan bu asparagas haber yüzünden onurunun zedelendiğini, ailesiyle ilişkilerinin bozulduğunu ve davalı gazete ile haberi yazanların kamuyu aydınlatacak gerçeğe uygun haber verme yükümlülüklerini yerine getirmediğini ileri sürerek 200 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Öğrencileri terör örgütü üyesi gibi gösterdiler

Van 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşma sırasında, haberi yazan Mutlu Çölgeçen ve diğer davalı Turkuaz Gazete Dergi Basım A.Ş’nin sahibi olduğu Sabah Gazetesi’nin, 26/01/2012 tarihli birinci sayfasında KKTC’deki Beşparmak Dağları’nda kurulan terör kamplarında üniversite öğrencilerine ideolojik ve fiziksel dayanıklılık eğitimi verildiğine ilişkin haberlerin yapıldığı ifade edildi. Haberde adı geçen 16 üniversite öğrencisinin fotoğraflarının bulunduğu, sözü edilen haberin kaynak gösterilmek suretiyle birleştirilen dosya, davalısının sahip olduğu Milliyet Gazetesi’nde de yayınlandığı belirtildi.

Önce İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi cezalandırdı

Karar metninde, “sözü edilen haberin doğru olmadığı ve fotoğraftaki üniversite öğrencilerinin terör kampları ile ilgilerinin bulunmadığı hususunun İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin E. 2012/246 ve K. 2012/440 sayılı kararıyla belirlendiği ve davalılardan Mutlu Çölgeçen’in sözü edilen haber ile muhataplara yönelik iftira suçunu işlemesinden dolayı cezalandırıldığı öğrenilmiştir” ifadeleri yer aldı.

YDÜ mezunu Av. Emrah Borazan YDÜ’den atılan öğrenciyi savundu

Halen Van’da yaşamını sürdüren T.F.G isimli eski öğrencinin avukatlığını üstlenen Van Barosu avukatlarından Av. Emrah Borazan’ın, Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğu öğrenildi. Kuzey Kıbrıs’a okumaya gelen Emrah Borazan, Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürürken YDÜ Hukuk Kulübü kurucu başkanlığı da yaptı. İlginç bir tesadüf olarak, Van’da avukatlık yapan Emrah Borazan’ın karşısına, yine YDÜ’de öğrenim görürken yapılan asparagas haber sonrasında öğrenim hayatı sona eren ve ülkeden sınır dışı edilen T.F.G isimli eski öğrenci çıktı.

Tazminata mahkûm edildiler

 Bu öğrencinin de resminin kullanıldığı “Beş Parmak Dağları’nda PKK Kampı” başlıklı haber Mutlu Çölgeçen’in imzasıyla başta Takvim, Milliyet ve Sabah gazeteleri olmak üzere birçok gazetede yayınlanmıştı. Bu haber sonrasında mağdur olan T.F.G, Av. Emrah Borazan’ı avukat tutmak suretiyle başlattığı hukuk savaşını 21/10/2014 tarihinde sonuçlanan mahkeme ile kazanmış oldu. Bu mahkeme sonucunda davalılardan Mutlu Çölgeçen, Turkuaz Gazete Dergi Basım A.S ve birleşen dosya davalısı Milliyet Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’nin,15 bin TL manevi tazminat ile dava masraflarının ödenmesine karar verildi.