Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Ankara’yı Navtex’i iptal ederek, Barbaros Hayrettin Paşa gemisini geri çekmeye; Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’i de görüşme masasına geri dönmeye çağırdı.

İzcan yaptığı yazılı açıklamada, “AKP hükümeti” ve “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun izledikleri” politika ile müzakere masasının çökmesine zemin hazırladıklarını ileri sürerek, “Navtex’in süresini uzatarak ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisini geri çekmeyerek müzakerelerin yeniden başlama olasılığı da berhava edilmiştir. Müzakerelerin yeniden başlaması için Navtex’in iptal edilmesi ve Barbaros’un geri çekilmesi şarttır” dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in zamana oynama politikasından uzaklaşması ve müzakere masasına yeniden geri dönmesini isteyen İzcan, çözümsüz geçen zamanın tüm Kıbrıslıların aleyhine olduğunu vurguladı.

Güven arttırıcı önlemlerin, kapsamlı çözümün parçası olduğunu söylemenin samimiyetsizlik olduğu düşüncesini dile getiren İzcan, müzakere süreci ile paralel bir şekilde güven arttırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin kapsamlı çözüme ulaşmayı kolaylaştıracağına inanç belirtti.

Maraş’ın iadesi ile Mağusa Limanı ve Ercan Havalimanı’nın eşzamanlı bir şekilde açılmasının hayata geçirilmesi gereken en önemli güven arttırıcı önlem olduğunu savunan İzcan, bunun tüm Kıbrıslıların kazancı olacağı gibi, aynı zamanda kapsamlı çözüm sürecine de çok yapıcı bir katkı sağlayacağını belirtti.