Çiğdem Aydın

Kürtaj skandalı gündemdeki yerini korurken, dün yeniden mahkeme huzuruna çıkarılan sanıklar hakkında 8’er gün daha tutukluluk emri verildi. Polisin mahkemeye verdiği bilgilere göre, Kulak, Boğaz ve Burun Doktoru olan Mehmet Tunçbilek ile Tüp Bebek Uzmanı olan eşi verda Tunçbilek “bizim kürtajla ilgimiz yok” savunması yaparken, hastanede bulunan Jinekolog Dr.Fahri Karagözlü, ameliyatları kendisinin yaptığını söyledi.

Girne’deki Ada Hospital’i çalıştıran Tunçbilek çiftinin hızlı yükselişi sonrasında yaşanan kürtaj skandalının, genç çifti kısa sürede moral çöküntüsüne uğrattığı gözlemlendi. 

Serdaroğlu ve Karagözlü mahkemeye çıkmadı…

Yasa dışı bir şekilde hamilelik sonlandırdıkları, doğuma yakın bebekleri ameliyatla aldıkları ve bu işten yüklü miktarda para aldıkları öne sürülen Ada Hospital sahipleri Dr. Mehmet Tunçbilek, Tüp Bebek Uzmanı Dr. Verda Tunçbilek ile Ebe Ayşegül İşbilir, emekli hemşire Taner Okburan hastanede şoför olarak çalışan Aziz Doğgün ve hasta danışmanı Cemaliye Ölmez dün ek tutukluluk talebi ile Girne’de mahkemeye çıkarıldı. 

Zanlılardan Anastezi Uzmanı Dr. Rasıha Serdaroğlu ile Kadın Doğum Uzmanı Fahri Karagözlü, hasta oldukları ve anjiyo operasyonu geçirecekleri gerekçesi ile duruşmaya çıkarılmadı. Duruşmada İddia makamı adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, zanlılar adına da avukatları hazır bulundu.

Duruşma, Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Kroner serviste müşahede altında oldukları belirtilen zanlı Dr.Fahri Karagözlü ile anastezi uzmanı Rasıha Serdaroğlu’nun sağlık durumları hakkında mahkemenin bilgilendirilmesi ile başladı. 

Başhekim Berksel mahkemeye bilgi verdi…

Savcı Erdinç Akyener, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Erksan Berksel ile Kardiyoloji uzmanı Güzin Zekican’ı mahkemede dinletti. Dr. Berksel, zanlı Fahri Karagözlü’nün 2 buçuk ay önce stend takıldığını, olay gününde göğsünde ağrı oluştuğu için Dr.Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldığını, kalp krizlerine işaret eden bulgular tespit edildiğini ve Lefkoşa’ya sevk edildiğini söyledi. Karagözlü’nün Kroner Bakım Ünitesinde müşahede altına alındığını kaydeden Berksel, zanlıya bugün anjiyo yapılacağını ifade etti. Berksel, Rasıha Serdaroğlu’nun da geçmişte kalp ritim bozukluğu sorunu yaşadığını, sürekli ilaç kullandığını ancak bir süredir ilaçlarını kullanmamasından dolayı atak geçirdiğini ifade etti. Berksel, Serdaroğlu’na da anjiyo yapacaklarını söyledi. Dr. Berksel’in ardından Kardiyoloji Uzmanı Güzin Zekican tanık kürsüsüne çıktı. Zekican da Berksel ile aynı bulguları mahkemeye sunarak zanlılar Karagözlü ile Serdaroğlu’nun bugün anjiyo olacaklarını, anjiyonun ardından taburcu planını yapacaklarını söyledi. 

Vaiz raporu mahkemeye sundu…

Doktorların tanıklığının ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Erksan Berksel, Kardiyoloji uzmanı Güzin Zekican ve Kardiyoloji Bölüm Başkanı Gülgün Vaiz’in zanlılar hakkında ortaklaşa aldıkları sağlık raporu mahkemeye sunuldu.

İddia makamı daha sonra soruşturmayı yürüten Polis Çavuşu Namık Kemal Baz’ı tanık kürsüsüne çıkardı. Baz, Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Anastezi Uzmanı Rasiha Serdaroğlu, Ebe Ayşegül İşbilen, emekli hemşire Taner Okburan, sekreter Cemaliye Ölmez ve şoför Aziz Doğgün aleyhine başlatılan soruşturmanın devam ettiğini söyledi. 

5 fetüsün en büyüğü 34 haftalık…

Polis, zanlılar hakkında alınan 3 günlük tutukluluk süresinde 13 ifade aldıklarını, birçok kişinin sorgulandığını belirtti. Hafta sonu devam eden kazı çalışmalarında 2 fetüse daha ulaşıldığını belirten polis, ilk etapta bulunan 5 fetüsün ilk otopsisinin yapıldığını belirterek, adli tıp uzmanı ile kadın doğum uzmanının birlikte yaptığı inceleme sonucu bulunan 5 fetüsün en büyüğünün 34 hafta, en küçüğünün ise 17 haftalık olduğuna dair rapor edindiklerini açıkladı. Polis, hafta sonu kazılar sonucu bulunan 2 fetüsün de 15 ile 21 haftalık olduğuna dair tespit yapıldığını ifade etti.

Olayla ilgili geniş çaplı soruşturmanın devam ettiğini kaydeden polis, bulunan fetüslerin annelerini tespit etmek için çalışma yapıldığını, bazı tespitlere ulaştıklarını söyledi. 

7 anne için Türkiye’den yardım istendi…

Yurt dışı bağlantılı olan 7 annenin bulunması için Türkiye ile temas halinde olduklarını ifade eden polis,  olayla bağlantılı 7 annenin arandığını kaydetti. Fetüslerin kesin ölüm nedeninin Türkiye’de yapılacak otopsiden sonra açıklanacağını belirten polis, fetüslerin bu akşam (dün) Türkiye’ye gönderileceğini söyledi.

“Taammüden adam öldürmeden yargılanabilirler…”

Polis, 34 haftalık bebeğin öldükten sonra mı alındığı yoksa canlıyken mi alındığı konusunda rapor gelmesi halinde zanlıların “Taammüden adam öldürme”, “ Adam öldürme” suçlarından yargılanacağını kaydetti.

Polis, tüm zanlıların cep telefonu kayıtlarının inceleme altında olduğunu, yapılan incelemede tüm zanlıların olaylardan haberdar olduğuna dair bulgulara ulaştıklarını söyledi. Polis, gönüllü ifade veren bir zanlının 12 fetüs gömdüğünü söylediğini, bunlardan 7 tanesini bulduklarını ve 5 fetüs daha aranacağını ifade ederek, bu sayının üzerinde fetüs gömülü olduğuna da inandıklarını dile getirdi. 

Avukat süreye itiraz etti…

Polis, aranan emareler ve şahıslar olduğunu, soruşturmanın devam ettiğini belirterek zanlıların 8 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Talep edilen tutukluluk süresine itiraz eden Ayşegül İşbilir ile Fahri Karagözlü’nün avukatı Güneş Menteş, müvekkillerinin serbest kalması halinde polis soruşturmasına etki edemeyeceğini öne sürdü. Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Özkent Tunçbilek adına hazır bulunan avukat Mustafa Şener ise 8 günlük tutukluluk süresine itiraz etti. Şener, Fahri Karagözlü’nün polise verdiği ifadede Verda Tunçbilek’in operasyonlara katılmadığını, ameliyatları kendisinin yaptığını ve 34 haftalık bebeğin fiziksel ve akli sakatlığı olduğu için alındığını söylediğini belirterek, Verda Tunçbilek’in ise polisteki ifadesinde, “Ben kürtaj yapmam” dediğini söyledi.
Soruşturma memurunu sorgulayan Şener,  “Mehmet Ali Tunçbilek, kulak burun boğaz doktorudur. Verda Tunçbilek ise Tüp Bebek uzmanıdır. Polise verdiği ifadede kürtaj yapmadığını söylemişti. Zanlı Fahri Karagözlü de ameliyatları kendisinin yaptığını söyleyerek bunu teyit etmiştir. Ayrıca Karagözlü, 34 haftalık bebeğin fizİksel ve akli sakatlığı olduğu için alındığına dair ifade vermiştir” dedi.

“Yapılan operasyonlar bakanlığa bildirilmedi…”

Bu iddialar üzerine polis, risk durumlarında ameliyatların 24 saat içinde sağlık bakanlığına bildirilmek zorunda olduğunu ancak yapılan operasyonların bildirilmediği gibi kayıtlarının da tutulmadığını ifade etti. Polis, ayrıca Verda Tunçbilek’e ait cep telefonunda , “24 haftalık sonlandırma” şeklinde mesaj tespit ettiğini, kürtaj dosyalarında isminin bulunduğunu dile getirdi. Polis, Verda Tunçbilek’in mesaj Attığı şahsın da tespit etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Tekrar söz alan Şener, hastanenin Başhekiminin Fahri Karagözlü olduğunu, operasyon bildirimlerini yapmakla yükümlü kişinin başhekim olduğunu, müvekkillerinin sorumlu olmadığını, serbest kalmaları halinde soruşturmaya etki edemeyeceklerini dile getirdi.

“Aranan annelere polisten önce ulaşabilirler…”

Bu iddialar üzerine polis, soruşturmanın devam ettiğini, fetüslerin annelerinin de zanlı konumunda olduğunu, o şahıslara ulaşmaya çalıştıklarını, bazı isimler tespit ettiklerini ancak o isimlerin yurt içinde mi yoksa yurt dışında mı olduğuna dair henüz bir tespit yapamadıklarını belirterek, zanlıların serbest kalması halinde aranan annelere polisten daha erken ulaşabileceklerini söyledi. Polis, ayrıca bankalarda ve devletin birçok kurumunda da konuyla ilgili soruşturma yapıldığını dile getirdi.

Aktarılan iddialar ve mahkemeye sunulan olguları değerlendiren Yargıç Gökhan Asafoğulları, yaşanan olayın toplumda büyük bir tepkiye neden olduğunu, soruşturmanın devam ettiğini ifade ederek tüm zanlıların 8 gün süre ile tutuklu kalmasına, zanlılar Serdaroğlu ile Karagözlü ‘nün de hastanede oldukları süre içerisinde polis gözetiminde olmasına emir verdi.