CTP Girne İlçe Örgütü, “imar alanında yapılan emirnamelerin; gerekli yasalar ve İmar Planları düzenlenene kadar koruyucu ve yasaklayıcı kurallarla şehri koruma maksadı ile yapılan düzenlemeler” olduğuna işaret ederek, İmar Planları düzenlemeden geçici ve koruyucu emirnameleri tümüyle kaldırmanın; “şehirlerin tam manasıyla infazı ile eş anlamlı” olacağını savundu.

CTP Girne İlçesi yazılı açıklamasında, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın “tüm emirnamelerin kaldırılmasına yönelik” açıklama yapmasını “büyük bir hayret ile karşıladığını” bildirdi.

Açıklamada, şehirlerin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişim için hazırlanan Ülkesel Fiziki Plan çerçevesinde “İmar Planları” ile büyümesi gerekirken hükümetin “Emirname ve Kararname” siyaseti yaptığı savunularak, buna karşı hukuksal alanda büyük bir mücadele başlatıldığını ve mahkemelerin bunlara “dur” dediği kaydedildi.

Halkın beklentisinin; “yeni emirnameler düzenlenmeden hızlı bir şekilde İmar Planlarının hazırlanması” olduğu belirtilen açıklamada, “tüm Emirnamelerin ortadan kaldırılacağını” söylemenin “son derece vahim” sonuçlar üreteceğini ve ülkedeki yapılaşmayı tam anlamıyla kaosa sürükleyeceği öne sürüldü.

Serdar Denktaş’ın “ara emrinin kesinleşmesi ile birlikte davanın 3 veya 4 yıl sürebileceğini ve ekonominin zarar göreceğini, ayrıca tüm emirnamelerin kaldırılması talimatı verdiğini, geriye sadece Fasıl 96 Yasası’nın kalacağını” söylediği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu sivil toplum örgütleri, halk ve siyasi partilerin ülkelerini ve yaşadıkları bölgeleri korumak için yürütmekte olduğu mücadeleye karşı açık bir tehdit ve kabul edilemez bir durumdur.

Bunun yanı sıra sürmekte olan Kıbrıs müzakerelerinde ilerlemeler sağlanmakta ve olumlu hava sürmektedir. Önümüzdeki günlerde Kıbrıs Sorununun çözümünde toprak konusunun ana gündem olması beklenmektedir. Emirnameler, emirnamelerin kaldırılması ve imarla ilgili yaşanacak gelişmeler ‘toprak’ konusunu daha da karmaşık hale getirecektir. Bunlar Kıbrıs sorunun çözümüne olumsuz etki edecektir.”

Açıklamada, Serdar Denktaş’ın bu konuda yaptığı bazı açıklamalarının “mahkemelerin tarafsızlığını ve bağımsızlığını haleldar etmek” niteliğinde ve demokratik hukuk devleti ve Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar verici olduğu kaydedildi.

Hükümeti imar planları hazırlamaya çağıran CTP Girne İlçe Örgütü, “bu tip hukuk tanımaz ve kaosa yol açacak davranış ve söylemlere karşı sessiz kalmayacağını ve bunlara karşı en sert tepkileri vermekten kaçınmayacağını” belirtti.