Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos’tan ilk açıklamalarını Kıbrıs GENÇTV’ye yaptı. Günün Getirdikleri programına canlı telefon bağlantısıyla katılan Cumhurbaşkanı Akıncı, Aysu Basri Akter’in sorularını yanıtladı.

"KIBRIS TÜRK TARAFI GENEL SEKRETER’E ÇÖZÜM KARARLILIĞINI İLETECEK"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos’ta yapılan bütün temaslarda Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Kıbrıs Türk tarafının kararlılığı ve çözüm istencinin dile getirildiğini, eşitlik temelinde güvenliği içerecek şekilde bir çözüm konusundaki tavrın anlatıldığını söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirilecek 3’lü zirvede de “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda hangi noktadayız, ne düşünüyoruz bunları Genel Sekretere de aktaracağız” diyen Akıncı, BM Genel Sekreteri ile buluşmanın önemli olduğunu, ancak dünyanın birçok yerinden çok önemli liderlerin olduğu Davos’ta dün akşamdan itibaren birçok farklı görüşme yapma şansı da bulduklarına işaret ederek bunun önemlini vurguladı.

AÇILIŞ YEMEĞİ VE KIBRIS SORUNU PANELİ

Cumhurbaşkanı Akıncı bu akşam Dünya Ekonomik Formu Başkanı Klaus Schwab’ın evsahipliğinde gerçekleşecek olan Dünya Ekonomik Formu açılış yemeğine de Schwab'ın davetlisi olarak, eşiyle birlikte katılacağını, bütün önemli liderlerin de bu yemekte biraraya geleceğini söyledi ve bu platformlarda yer almanın önemini işaret eti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, aynı zamanda Davos’ta Kıbrıs konusunda bir panele katılacaklarını da söyleyerek, liderlerin ilk kez uluslararsı alanda bir platformu paylaşacak olmalarının önemine vurgu yaptı.

"ÇÖZÜMÜN FİNANSMANI GÜNDEMDE"

Temaslarında finansman konusunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine ise Akıncı, “çözümü sağlamak önemli, ama çözümü uygulamak da en az o kadar önemli” diyerek, bir çözümle birlikte tazminatların ödenmesi gerektiğine ve yer değiştirecek olanlar için yeni inşaatların yapılması gerekliliğine işaret ederek, bunların finansman demek olduğunu vurguladı. “Biz finansman aramak için Davos’u beklemedik” şeklinde konuşan Akıncı, daha önce liderlerin finansman konusunda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’yi yetkilendirdiklerini ve IMF ile Dünya Bankası’nda bu konuda çalışmaların başladığını da açıkladı.

"KEŞKE 5’Lİ KONFERANS YAPILABİLSEYDİ..."

Davos’ta kurgulanmış bir 5’li konferans olmadığına da işaret eden Cumhurbaşkanı, “keşke yapılabilseydi. Hazır hepimiz buradeyken, garantiler konusunun da ele alınabileceği bir konferans olabilirdi ama Rumların henüz hazır olmadığı bir şeyi de süreki gündeme getirmek doğru değil” dedi.

"GARANTİLER TIKAYICI OLMAZ"

Cumhurbaşkanı Akıncı, garantiler konusunun, herşeyde uzlaşıldıktan sonra çözüme engel olabilecek bir konu olduğunu düşünmediğini de söyledi. “Bütün diğer konularda uzlaşma sağlandıktan sonra garantiler konusu sorun olmayacaktır” diyen Akıncı, Kıbrıslı Rumları rahatsız etmden Kıbrıslı Tükrlerin güvenliğini sağlayabilecek bir formülün bulunabileceğini, ancak henüz somut bir formül üzerinde konuşulmadığını belirtti.

"4 BAŞLIK VE MÜLKİYETTE ÖNEMLİ İLERLEME"

Bazı konular henüz bağlanmamış görünse de 4 başlık olan Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve AB konularında önemli uzlaşı sağlandığını, mükkiyet konusunda da epey ilerleme kaydedildiğini dile getiren Cumhurbakanı Mustafa Akıncı, toprak, güvenlik ve garantiler konularının henüz beklemede olduğunu, harita ve yüzdelik konularının ise sonraki aşamada değerlendirleneceğini belirtti.

Akıncı, “Dönüşümlü başkanlık konusunda net bir uzlaşma sağlamamız gerekiyor, mülkiyet konusunda da bazı eksiklikler giderildikten sonra, artık biraraya gelip sürecin sonuna varmamız gerekiyor” dedi.

"2016 YILINI ÇÖZÜM YILI YAPMAK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ"

“İnancım odur ki, erken bitirirsek, Rum tarafındaki seçimlerden önce bir referandum yapılabilir.Ancak adaylar artık çıkmaya başladı, politik tartışmalar yapılıyor. Eğer illa ki, Rum tarafı seçimini yapmak istiyorsa, yapmayın diyecek halimiz de yok, ama bu dünyanın sonu değildir” diyen Akıncı,“ seçimi bekleriz. Dünyanın sonu değil. Her halükarda 2016 yılını çözüm yılı yapmak için çaba harcıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununu iki toplumun birlikte çözeceğini,  bunun için iki toplumun kararlılığınıın gerektiğini vuguladı ve bir anlaşmanın yaşama geçirilmesi konusunda uluslararası kollektif çaba için de çalışacaklarını ifade etti. (Gazete360)