Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, dün Rum basınına "Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı Türkiye’dedir. Türkiye Kıbrıs Türk toplumunun 17 milyar Euro’ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz, sürdürülebilir olamaz.” şeklinde konuşmalarına Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Dentaş tarafından tepki geldi.

Serdar Denktaş Meclis kürsüsünden Mavroyannis'e yanıt verdi.

MAVROYANNİS NE DEMİŞTİ?

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye’ye entegre etme vizyonunu dayatmaya çalıştığını” iddia ederek “bugün bizim için en önemli şey, Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’ye fiilen entegre edilmesi mantığını Kıbrıslı Türkleri yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın parçası yaparak göğüslemektir” dedi.

“TÜRKİYE 17 MİLYAR EURO’LUK BORCU SİLMEZSE ÇÖZÜM BAŞARILAMAZ”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye’ye fiilen entegre etmeye çalıştığını” iddia eden Mavroyannis “Bugün bizim için en önemli şey, Kıbrıs Türk toplumunun fiili entegrasyonu mantığını, Kıbrıslı Türkleri yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın parçası yaparak göğüslemektir. Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı Türkiye’dedir. Türkiye Kıbrıs Türk toplumunun 17 milyar Euro’ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz, sürdürülebilir olamaz.”

DENKTAŞ: “BUNUN MÜSEBBİBİ RUM TARAFIDIR”

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs Türk basınına da yansıyan; ‘Türkiye 17 Milyar Euro’luk borcu silmezse çözüm başarılamaz’ sözüne de Meclis kürsüsünde yanıt veren Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş; “KKTC, TC ‘den 17 milyar  borçlanmak zorunda kaldıysa bunun müsebbibi Rum tarafıdır” dedi. Rum tarafının görüşmeleri isteyerek ve bilerek baltalamaya çalıştıklarını kaydetti.

“Türkiye’nin bırakın 17 milyarı silmesini, 17 Milyarın faizini de ödemek zorunda olan Rum tarafıdır.”

“Bizi izolasyon altında yaşamaya zorlayan, Dünya Bankası’ndan, IMF’den temas kurmamızı, borçlanma ve yapılanma imkanını engelleyen, bizi kısıtlı bir yaşama mecbur eden, bize tek kapısını açan Türkiye’den borçlanmak zorunda bırakan Rum tarafıdır. Türkiye’nin bırakın 17 milyarı silmesini, bu 17 milyarın faizini de ödemek zorunda olan Rum tarafıdır” dedi. 

“Kendi vatandaşlarına mesaj vermek istiyorlarsa bizi kullanmasınlar!”

Başbakan Yardımcısı, seçimleri bahane ederek, kendi vatandaşına mesaj vermek için Kıbrıs Türk Halkı’nın kullanılmasına da asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizerek; “kendi vatandaşlarına mesaj vermek istiyorlarsa bizi kullanmasınlar! Bu söylemlerle görüşmeleri bilerek ve isteyerek baltalamaya çalışmaktadırlar. Dürüst olsunlar ve çıksınlar; “biz Kıbrıs Türkü’nü yok sayarız, istemeyiz. Görüşmelerde zaten zamana oynamaktır. Bizim idaremizde yaşamayı kabul ediyorlarsa gelsinler, değilse gitsinler” desinler diyerek bunun çözüme çok daha fazla katkı koyacağını söyledi. 

Serdar Denktaş, bu tür söylemlerle seçimleri bahane ederek devam etmeleri halinde, bu söylemlerin yanıtsız kalmayacağının da bilinmesini istedi.