Star Kıbrıs “Hangi büyük müteahhit devletin parasını gasp etti? Başlığı altında geçtiğimiz Salı günü manşetten yayımladığı haberde ele aldığı “vergi vurgunu” olayını irdelemeye devam ediyor. Projelerini üstlendiği yatırımcı firmadan KDV dahil almış olduğu hakedişlere karşılık fatura kesmeyerek hem yatırımcıyı mağdur eden, hem de devletten vergi kaçıran iki tanınmış direktörün yönetimindeki ünlü müteahhit firmasına ait belgeler “nasıl vergi kaçırıldığını” gözler önüne serdi. Ayrıca müteahhit firmanın, mağdur ettiği yatırımcı şirketi yıllarca oyaladığı da ortaya çıkarken, yatırımcı şirket, fatura alamadığı için sattığı evlerin tapularını ev sahiplerine veremiyor. Öte yandan firmanın iki direktörünün şirketin parasını kendi şahsi hesaplarına yatırdıklarına dair belgeler de ortaya çıktı. 

YILLARCA OYALADI, KDV’Yİ CEBE ATTI 

Devletten vergi kaçıran, yatırımcıyı mağdur eden ve ev satın alanların tapularının alamamasına neden olan müteahhit firma, yatırımcı firmayı, maddi durumunun bozuk olduğunu öne sürerek zaman istedi ve yıllarca oyaladı. Yatırımcı şirket ile avukatları, müteahhit firmanın işlerini yapan avukatının Lefkoşa Sarayönü bölgesinde bulunan ofisinde aralarındaki sorunu konuşmak için bir araya geldi. Müteahhit firma, burada yapılan konuşmada zaman isteyerek sorunları halledeceğine dair sözler verdi. Aralarında iş hukuku olduğu için müteahhit firmaya zaman veren yatırımcı firma, yıllar geçmesine kendisine kesilmesi gereken faturaları alamadı. 

MAĞDURLAR ÇOĞALIYOR: DEVLET, YATIRIMCI VE EV SAHİPLERİ 

Müteahhit firmanın yasa dışı eylemleri nedeni ile vergisini alamayan devlet, fatura alamayan yatırımcı firma ve tapusunu alamayan ev sahipleri mağduriyet yaşarken, uğradığı mağduriyetin giderilmesi için Mimar Mühendisler Odası, İnşaat Müteahhitleri Birliği gibi inşaat sektöründe sözü geçen birliklere şikayetlerde bulunan, ancak sorununa çare bulamayan yatırımcı şirket konuyu mahkemeye taşıdı. 

HALLEDECEĞİM DEDİ, İNKÂR ETTİ 

Müteahhit firmayı dava eden yatırımcı şirketin hukuk mücadelesi devam ederken, davalık olan müteahhit firma, yıllarca “zaman isteyerek” oyaladığı yatırımcı firmanın davasını inkar etti. Dava için avukatları aracılığı ile savunma hazırlayan müteahhit firma, 2004-2006 yılları arasında sadece bir projeden aldığı 285 bin Sterlin tutarındaki KDV’yi inkar etti. 

1sayfa1.jpg

BELGELER KONUŞUYOR 

Müteahhit firma aldığı KDV’leri inkâr etse de yatırımcı firmaya daha önce göndermiş olduğu belgelerde nasıl vurgun yapıldığını, devletin ve yatırımcının nasıl mağdur edildiğini ortaya koydu. Müteahhit firmanın, daha önce yatırımcı şirkete gönderdiği 1 Numaralı belgede, sadece bir proje karşılığında hakkedişe göre alınan para miktarı, hesap numaraları, hangi bankaya yatırıldığı, paraların yatırıldığı tarihler, çek hesapları, alınan KDV miktarı ve kesilen faturalara dair bilgiler yer alıyor. 

222 BİN STERLİN KDV’YE KARŞILIK 69 BİN KDV VERİLDİ 

Firmanın sadece bir projeden aldığı tutarları yansıtan 1 numaralı belgede, yatırımcı şirketin, müteahhit firmaya 22 bin 542, 92 oranında KDV ile birlikte toplamda 2 Milyon 551 bin 213,65 sterlin hakkediş ödediği, müteahhit firmanın ise sadece 465 bin 200,32 sterlin tutarında fatura kestiği, 69 bin 780,37 oranında ise KDV ödediği görülüyor. 

MİLYONLAR SÖZ KONUSU 

Yine müteahhit firmaya ait 2 numaralı belgede ise yatırımcı şirketin çeşitli projeler karşılığında, müteahhit firmaya 16 Milyon Sterlin tutarında ödeme, 2 milyon sterlin ise KDV ödediği görülüyor. 

PARALAR ŞAHSİ HESABA 2 DİREKTÖRÜN AÇIKGÖZLÜLÜĞÜ 

Star Kıbrıs’ın eline geçirdiği belgeler arasında, ünlü müteahhit firmasının 2 direktörünün hakkediş ve KDV’leri sürekli olarak şahsi hesaplarına yatırdıkları ortaya çıktı. 2 direktörün şirkete ait parayı yatırdıkları şahsi hesaplarının KKTC’deki HSBC Bankası’nda olduğu gözler önüne serilirken, belgelerde, şahsi hesaplara aktarılan miktarın sadece bir kısmının 504 bin sterlin olduğu görüldü.