Dünyanın en eski fizik dergilerinden biri olan ve 1790 yılından beridir yayınlanan Almanya’nın en önemli fizik dergisi Annalen der Physik’te (İngilizcesi: Annals of Physics) 2016 yılının ilk günlerinde Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. İzzet Sakallı ile Doktora Öğrencisi Gülnihal Tokgöz’e ait olan bir eser yayınlandı. “Spectroscopy of rotating linear dilaton black holes from boxed quasinormal modes” (DOI:10.1002/andp.201500305) başlıklı eser, bugüne kadar Annalen der Physik dergisinde yayınlanmış ilk Kıbrıs adresli (Güney Kıbrıs Rum Kesimi de dahil) ve Genel Relativite konulu yayın olma özelliğini taşıyor.

Bu çalışma ile Doç. Dr. İzzet Sakallı ve Gülnihal Tokgöz evrende dilaton ve aksiyon alanları (kara madde ve enerjinin muhtemel kaynakları) ile elektromagnetik alan içeren dönen karadeliklerin skaler (bozon) bulutlar tarafından “kafeslenmesi” (özel bir matematiksel Fizik yöntemi) ile ortaya çıkan kuazinormal modları (ilgi karadeliğin karakteristik frekansları veya “sesleri”) kullanarak bu karadeliklerin yüzey alanlarının sürekli değil de kuantize (belirli eşit aralıklarla) olarak değişeceğini ispat etmişlerdir. Analoji yapmak gerekirse, bu olay atomun etrafında dolanan elektronların izlediği yörüngelerinin yüzey alanlarının her değeri almak yerine belirli değerlere (kuantizasyon) sahip olduğu (deneysel ispatlı) olayına benzemektedir.

DAÜ’yü böylesine önemli bir dergide temsil etmekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Doç. Dr. İzzet Sakallı ve Gülnihal Tokgöz, çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam edeceklerini ve gelecekte benzer başarılı projelere imza atmayı beklediklerini ifade ettiler.

Albert Einstein’in Dergisi

Söz konusu dergi fiziğin her konusunda (deneysel, teorik, uygulamalı ve matematiksel Fizik) “peer-reviewed papers” (hakem incelemesinden geçmiş çalışmalar) yayınlamaktadır. Dergi 1950 yılına kadar sadece Almanca, 1950-1990 yılları arasında ise hem Almanca hem de İngilizce olarak yayınlanmıştır. 1990 yılında Batı ve Doğu Almanya’nın birleşmesinden günümüze ise sadece İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Ayrıca 1990’dan itibaren dergi yaşamını dünyaca ünlü yayınevi Wiley-VCH çatısı altında sürdürmektedir. Dergi Web of Science (SCI) gibi bilinen tüm iyi indeksler tarafından taranmaktadır. (Impact Factor: 3.048). Dergi günümüze kadar bir çok ünlü (bazıları Nobel ödüllü) fizikçinin yayınlarına ev sahipliği yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Bu fizikçiler arasında Benjamin Thompson, Henry Cavendish, Max Planck, Albert Einstein, Peter Debye, Erwin Schrödinger, Niels Bohr, Franz Wegner, Peter W. Higgs ve daha niceleri yer almaktadır. Şüphesiz ki derginin dünyaca üne kavuşmasındaki en önemli kişi Albert Einstein’dır. Einstein 1905-1916 yılları arasında Annalen der Physik’de yayınladığı eserler sayesinde hem kendisi Nobel almış hem de derginin “Einstein’ın dergisi” olarak bilinmesini sağlamıştır. Bilindiği üzere Einstein’ın en ünlü eseri “Genel Relativite (Görecelik)” teorisidir. Bu teori sayesinde insanoğlu hem içinde bulunduğu evreni daha iyi anlamaya başlamış hem de yüksek teknolojik ürünler elde edebilmiştir. Bu bakımdan Annalen der Physik dergisi özellikle Genel Relativite üzerine yazılmış eserlerin basılmasında daha seçici ve kaliteden ödün vermemek adına zorlayıcı bir tutum izlemektedir.