“Birileri sizin kararlı duruşunuz karşısında rahatsızlık duyuyorsa ben buna kızmam”

 “DAÜ bir yüksek öğrenim kurumudur ve oranın zarar görmemesi adına ortaya çıkan seslere yanıt vermiyorum”

 “DAÜ ile ilgili buraya katkı koymaya ve oranın daha ileriye gitmesi için olumlu adımlar atmaya geldik. Dolayısıyla kimseyle kavga etmeye gelmedik”

Özge KİZİR

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) 3 ay içinde özerkleştirileceğini, bunun da hükümet programı içinde yer aldığını belirtti. Bununla ilgili eleştiriler aldığını, ancak kurumun zarar görmemesi adına sessiz kalmayı tercih ettiğini kaydeden Dürüst, “DAÜ’ye katkı koymaya ve oranın daha ileriye gitmesi için olumlu adımlar atmaya geldik, kimseyle kavga etmeye değil” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, hakkındaki iddialara Haberal Kıbrıslı gazetesi aracılığıyla yanıt verdi. DAÜ’nün 3 ay içerisinde özerkleşeceğini vurgulayan Dürüst, “Bunu şu veya bu şekilde başka taraflara çekmek isteyen birileri var mı bilmiyorum, ama biz kendi doğrularımızı yaparız. 
Programımızda ne varsa, o programı da uygularız. Bizim istediğimiz sadece kişilere özel politikalar uygulanmamasıdır. DAÜ bir yüksek öğrenim kurumudur ve oranın zarar görmemesi adına ortaya çıkan seslere yanıt vermiyorum. Ortaya çıkan seslere yanıt vermiyorsam eğer, kurum zarar görmesin diyedir. DAÜ ile ilgili katkı koymaya ve oranın daha ileriye gitmesi için olumlu adımlar atmaya geldik. Dolayısıyla kimseyle kavga etmeye gelmedik” ifadesini kullandı.

“Doğu Akdeniz Üniversitesi özerk olacak”

DAÜ’nün özerk bir yapıya kavuşması konusunda tereddütleri olmadığını söyleyen Dürüst, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz DAÜ’yü özerkleştireceğiz. 3 ay sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi özerk olacak. Hükümetin programına da koyduk. Hükümetimiz bu noktada iki parti bu konuda uzlaşmıştır. Bizim bunu uygulayacak olan bakanlık olarak da DAÜ’nün özerk bir yapıya kavuşturulmasında hiçbir tereddüdümüz yoktur.” 

“Doğru adım atarsanız olumlu sonucunu 15 yıl sonra alırsınız”

Eğitim Bakanlığı olarak geleceğe yönelik önemli adımlar atacaklarını ifade eden Dürüst, “Milli Eğitim Bakanlığı bana göre bir toplum için gelecek nesiller yetiştiren ve adım atılırken yalnızca toplumun bugününe yönelik değil, geleceğe yönelik olarak da önemli bir yere sahiptir. Doğru adım atar iseniz olumlu sonucunu 15 yıl sonra alırsınız, yanlış adam atarsanız olumsuz sonucunu yine 15 yıl sonra alırsınız. Bunun telafisi de artık mümkün olmaz. Dolayısıyla böyle bir noktada eğitim bakanlarının kararlı olması gerekir” dedi.

“Vazgeçmemelisiniz”

Dürüst sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bir yola çıkarken örneğin, tarih kitaplarını değiştirmeniz gerekiyor ise değiştirirsiniz. Birileri değiştirilmesine karşı çıkıyor diye, daha az tepki alasınız diye tarih kitaplarını değiştirmekten vazgeçmezsiniz, vazgeçmemelisiniz. O kitapların içerisinde ülke gençliğinin yetişmesinde daha etkili olacağını ve olumlu sonuçlar doğuracağını düşündüğünüz yönler varsa, onları mutlaka kitabınızda bulundurabilmek adına bu değişikliği yaparsınız.” 

“Hiçbir zaman, hiçbir şeye cevap vermeyeceğim”

Kolejlerin orta bölümünün kendi döneminde yeniden açıldığını ifade eden Dürüst şöyle konuştu: 

“Kolejlerin orta bölümü bizim dönemimizde yeniden açılmıştı ve bunların sebepleri vardı. Neden tepki verdiler konusunda ben hiçbir zaman, hiçbir şey söylemeyeceğim. Yalnızca doğru hareket ve doğru politikayı birileri yapmayın diye söylese bile Eğitim Bakanlığı olarak diğer bakanlıklara oranla daha kararlı durulması gerektiğinden yanayım. Birileri sizin kararlı duruşunuz karşısında rahatsızlık duyuyor ve bundan sonraki dönemde de böyle olacağını da düşünüyor olabilir, ama ben hiç kimseye kızgın değilim. Yine de doğru bildiğimi yaparım, fakat fikir alımına ve fikir beyan edilmesine açığım. Öz eleştirel bir gözle, ekibimle birlikte mutlaka olayları değerlendirebiliriz. Bununla beraber de eleştiriyi de açığız.” 

“Olumsuz tepki verenlerin en az yüz katı da olumlu tepki vermiştir”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hata kaldıran bir bakanlık olmadığını vurgulayan Dürüst, “Bana göre burası hata kaldıran bir bakanlık değildir. Politikalarda birileri rahatsız olsun diye hareket edilmez. Yapılan hareketler hem partinizin hem hükümetinizin ortaya koyduğu politikalar nezdinde yürütülür. Bu noktada kimsenin de ayrıca rahatsız olması gereken bir olay yoktur. Çünkü biz burada ülke geleceğine yön vermek adına çalışacağız. Birileri tepki vermiş olabilir, ama olumsuz tepki verenlerin en az yüz katı da olumlu tepki vermiştir. Olumlu tepki verenler ise çıkıp bunu ifade etmezler. Bize tepki verenleri de dışlamadan, yeri ve zamanı geldiği zaman onlardan da faydalanma noktasında da bir anlayışımız vardır” ifadesini kullandı.

“Uyuşturucu konusunda bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz”

Bakanlık olarak bütün imkânları seferber ederek uyuşturucu konusuna eğileceklerinin mesajını veren Dürüst, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak uyuşturucu konusuna çok daha fazla eğileceğiz. Biz ceza boyutuyla değil, dikkat çekerek çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitilmesine fırsat vererek, her noktada çocuklarımızın uyuşturucu tuzağına düşmemeleri adına bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz.

“Uyuşturucu konusu müfredata girecek”

Sponsorlarımızdan yararlanacağız, reklam filmleri yapacağız ve bununla beraber ciddi bir çalışma sonrasında müfredatımızda dahi yer bulacak bir konu olacak. Yeter ki çocuklarımız bu yanlışa düşmesinler ve düşürülmesinler. Benim ailelere çağrım şudur: Çocuklarınıza şefkatle yaklaşın. Çocuklarımızın boşluğa düşmesine fırsat vermeyin. Ben de bir babayım ve çocuklarıma yeteri kadar ilgi gösteremediğim anlarda vicdan azabı çektiğim zamanlar oluyor. Mutlaka velilerimiz çocuklarıyla kaliteli zaman geçirsinler.” 

“Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sonucu birazcık düşüktü”

Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) sonuçlarının üniversitelere dağılımını değerlendiren Bakan Dürüst, “Ülkeye olumlu olarak yansıdı fakat Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sonucu birazcık düşüktü. Yüzde 4’lük bir sonuç aldık. Bütün üniversitelerimizin yükselişi son derece iyiydi. Hepsini tebrik ediyorum. Esas olan gelen öğrencilerin şimdi ek yerleştirmelerde de gelmelerini sağlamaktır. Gelen öğrencileri sürdürülebilir bir yapı ile tutunabilmelerini sağlamaktır. Esas hedefimiz kaliteli gençliğe ulaşabilmektir” şeklinde konuştu.