Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Türkiye’den su projesinin Kıbrıs Türk toplumunun yararına olmadığını ve bütçe katkısı konusunda hükümetin tehdit edildiğini savundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, su konusunda yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs’ın kuzeyine Türkiye’nin su satma projesi, Kıbrıslı Türkleri para ile terbiye etme siyasetine dönüştü” ifadesini kullandı.

Elcil, Türkiye’nin Kıbrıs politikasını eleştirerek, su konusundaki projede Kıbrıslı Türklerin kârlı olmadığını belirtti.

“Bu projeyle AKP’ye yakın belli sermaye gruplarının tekel olarak Kıbrıslı Türklere su satışı yapması öngörüldüğünü, aynı zamanda su kullanılarak adanın kuzeyinin mülklerine, yeraltı kaynaklarına hepsinden önemlisi siyasi iradesine el konulmak istendiğini” öne süren Elcil, halkın her kesiminin rahatsızlığını çeşitli yöntemlerle ifade ettiğini kaydetti.

“Bugün artık gelinen noktada Kıbrıs’ın kuzeyinde onurlu bir varlık olduğunu haykırmanın ve TC egemenlerine, asker-sivil bürokratlarına ve yerli işbirlikçilerine ‘dur’ demenin vakti gelmiştir” görüşüne yer veren Elcil, KTÖS’ün tarihten gelen misyonunu devam ettirerek kritik bir aşamaya doğru gittiği görülen su projesine karşı halkın varlığını ve kurumlarını savunmaya devam edeceğini bildirdi.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “para veren emir de verir” anlayışına dayalı siyaset güdüldüğünü savunarak, TC hükümetlerinin adanın kuzeyine nüfus yığarak, bütçe yükünü artırarak bilinçli bir siyasetle bağımlı bir ekonomik yapı yarattığını iddia etti.

Açıklamasında 1960’tan itibaren nüfus rakamları, Türkiye’nin 2004-2014 yılları arasındaki katkıları ve Türkiye’den yapılan ithalatla ilgili rakamlar veren Şener Elcil, “Hesap ortadadır. Kıbrıs’ın kuzeyi bir koyup beş kazanılan, çok iyi bir kolonidir” dedi.