UBP, ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİNİN 52’NCİ YILINI KUTLAMANIN ONUR VE GURURUNU YAŞADIKLARINI BELİRTTİ

UBP, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin mihenk taşı olan şanlı Erenköy Direnişi’nin 52’nci yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz yayınladığı mesajda, Erenköy Direnişi’nin, Kıbrıs Türk mücadele tarihinde öğrenimlerini yarıda bırakarak ülkelerine koşan yaklaşık 500 gencin bir avuç mücahitle birlikte vatan savunmasında gösterdiği fedakarlık ve üstün cesaretin destanı olduğunu belirtti.

Oğuz, “Katliam heveslisi binlerce Rum çapulcuya karşı göğüslerini siper edenleri, imkansızlıklar içinde vatan topraklarına sahip çıkanları ve bu kahramanlık destanını yazanları saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

52 yıl önce gösterilen bu direnişle tüm dünya, Kıbrıs Türk halkının vatanına, bayrağına sahip çıkma kararlılığına, Anavatanına ilelebet bağlılığına ve Anavatan Türkiye’nin de adadaki Türk varlığını koruma azmine bir kez daha tanıklık ettiğini belirten Oğuz, Ulusal Birlik Partisi olarak bu duygu ve düşüncelerle Erenköy Direnişi’nde canlarını seve seve feda eden, Kıbrıs Türkü’ne vatan topraklarını miras bırakan şehitleri rahmetle andı gazilere şükranlarını sundu.


DP: “ÖZGÜR VE GÜVENLİ BİR HAYAT BULDUĞUMUZ KKTC TOPRAKLARINDA GURURLA KUTLUYORUZ”

Demokrat Parti (DP), ulusal varoluş mücadelesinin önemli ve onurlu günlerinden biri olan Erenköy Direniş’nin 52. yıldönümünü özgür ve güvenli bir hayat bulduklar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında bir kez daha gururla kutladıklarını açıkladı.

DP, Erenköy Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, Türkiye'de öğrenim görürken vatan savunmasına ve varoluş kavgasına koşan gençlerle mukavemetçi Erenköy halkının birbirleriyle kenetlenerek gerçekleştirdiği tarihin en anlamlı direnişle Kıbrıs Türkü’nün hiçbir şart altında esareti kabullenemeyeceğini gösterdiğini kaydetti.

Bir avuç mücahit ve sivil direnişçinin, son ana kadar Anavatan Türkiye’ye olan inanç ve güvenlerini yitirmeden direndikleri hatırlatılan mesajda, Erenköy Direnişi’nin, Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'nü asla bırakmayacağının ve adadaki Türk varlığını ebediyen korumaya kararlı olduğunun en açık kanıtı olduğu vurgulandı.

“Erenköy Direnişi ile Kıbrıs Türk halkı, özgürlüğünü korumak için neler yapabileceğinin kanıtlamıştır” ifadesine yer verilen mesajda, Erenköy Direnişi’nin bugün de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatma mücadelesinin en önemli moral kaynağı olduğu vurgulandı.

Mesajda, “Erenköy Destanı yazılırken şehadet şerbetini içen tüm şehitleri, bu direnişin sembolü olmuş şehit pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i ve bu direnişe katılan ve hakkın rahmetine kavuşan tüm direnişçileri rahmetle anarak, Erenköy Gazilerine esenlikler dileriz” denildi.


TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ GÜN DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Kıbrıs Türk’ünün Anadolu’ya açık tek penceresi durumunda olan Erenköy bölgesinin, TMT’nin en önemli ikmal merkezi olduğunu anlattı.

Bayar, 8 Ağustos Şanlı Erenköy Direnişi’nin yıldönümü ve şehitleri anma günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “İlk bereket buradan başladı ve diğer sancaklara buradan ulaştırıldı” dedi.

Bayar, Erenköy, Bozdağ, Mansura, Alevkaya  ve Selçuklu köylerinden oluşan, yaklaşık 900 nüfuslu bu bölgenin 5 kilometrelik sahil şeridine ve 30 kilometrekarelik bir alana sahip olduğunu anlattı.

Bayar şöyle devam etti:

“ 21 Aralık 1963 Kanlı Noel Rum saldırılarının başlaması üzerine Türkiye’deki üniversitelerdeki Kıbrıslı Türk gençleri diğer bazı kardeşlerimizle birlikte, gruplar halinde Erenköy’e çıkarak, vatan savunmasına koştular. Anavatan Türkiye’ye açılan ikmal kapısını ve sahil şeridini ele geçirmek için Grivas komutasındaki Rum ve Yunan birlikleri üstün bir kuvvetle bölgeyi kuşatma ve saldırıya geçince, 500 üniversiteli genç mücahit ile 200 kadar yerli mücahit kahramanca bölgelerini savundu. Karadan ve denizden ağır silahlarla ve üstün kuvvetle başlatılan düşman saldırıları karşısında 7 Ağustos 1964 akşamı Mansura, Bozdağ, Selçuklu ve Alevkaya mevzi ve birlikleri Erenköy’e çekilmek zorunda kaldı. 8-9 Ağustos’ta düşman son darbeyi vurmak ve buradaki kardeşlerimizi yok etmek için taarruzu hızlandırdı. Ankara’ya son mesajın ulaştırılması üzerine Türk savaş uçakları düşman hedeflerini, stratejik noktaları, hücum botlarını bombalayıp, birliklerinin büyük bir bölümünü yok etti. Bu arada Cengiz Topel’in uçağı isabet aldı. Paraşütle atlayan, Cengiz Topel esir alındı. Ancak ağır işkenceyle şehit edildi. Anavatan Türkiye’nin, sınırlı da olsa, Erenköy’e müdahalesi Kıbrıs Türk halkının direnişine büyük bir güç ve moral kazandırdı”

Erenköy direnişinin 52’nci yıldönümünde Erenköy şehitleri başta olmak üzere tüm şehitleri ve Şehit Pilot Cengiz Topel’i rahmetle andıklarını dile getiren Bayar, “Kahraman Erenköy gazilerimizi, göçenleri rahmetle, hayatta olanları sevgi, saygı ve şükranla anarız” dedi.


EROĞLU: “ERENKÖY DİRENİŞİ, VAROLUŞ MÜCADELESİNDE ÇOK ÖNEMLİ”

Üçüncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Şanlı Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgülük mücadelesinde çok önemli bir yeri ve önemi olduğunu vurguladı.

Eroğlu, Şanlı Erenköy Direnişi’nin 52’inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, 52 yıl önce çok zor koşullarda Erenköy’e çıkarak, mücadele veren Kıbrıs Türk gençliğinin özgürlük, güvenlik ve vatan uğruna her türlü fedakarlığı yapabileceğini ortaya koyduğunu anlattı.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Türkiye,  Erenköy’deki varoluş ve özgürlük mücadelesinde Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu, etkin ve fiili müdahale hakkını kullanarak Kıbrıs Türkü’nün hayatına, malına-mülküne, vatanına saldıranlara asla izin vermeyeceğini gözler önüne sermiştir.

Erenköy’de verilen destansı mücadele, Kıbrıs Türkü’nün en önemli başarısı olan KKTC’nin kuruluşunun işaret fişeğini oluşturmuştur. Cumhuriyetimizi geliştirmek en önde gelen vazifemiz ve Erenköy şehitleri ile gazilerine olan borcumuzdur. Kıbrıs’ın bir barış adasına dönmesi hepimizin arzusudur ama Rum liderliği ile Yunanistan’ın çok uzun yıllardır devam eden Kıbrıs’ı Yunan egemenliği altına sokma hayalleri nedeniyle bir türlü bu hedefe ulaşılamamaktadır. Kıbrıs Türkü barışçıdır ama halen karşımızda bizim gibi düşünen bizi kendisi kadar eşit gören bir komşumuz yoktur.

Rum komşularımız hala bizim güvenlik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerimizi yok sayan, bizleri 1974 öncesi koşullara götüreceği net olan önerilerle masada bulunmaktadır.Bu noktada yapılması gereken Erenköy ruhuna sahip çıkarak özgürlüğümüz, egemenliğimiz ve güvenliğimiz için dik durmak, gerilememektir.

Bugünlerimiz ve yarınlarımız için yapmamız gereken Devletimize sahip çıkmak, ekonomimizi geliştirmek, Anavatan Türkiye ile ilişkilerimizi doğru zeminde ilerletmek, bıkmadan usanmadan mücadeleye devam etmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Kıbrıs Türkünün özgürlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize sağlıklı uzun ömürler dilerim.”