Aytuğ Türkkan

Hava soğudu vatandaş ısınmak için daha fazla elektrik tüketmeye başladı… Haliyle faturalar da kabardı… Ancak kimi faturalarda ise arıza nedeniyle yüklendi…

Gerek sosyal medyada, gerekse Diyalog haber merkezini arayarak bu ayki elektrik faturasından şikayet eden vatandaş sayısı bir hayli fazla… 

Diyalog’un konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu  (KIB-TEK) Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, bu ay faturalara ilişkin yoğun bir şikayet trafiği yaşandığını doğruladı.

Bunun iki nedeni olduğunu kaydeden Kalyoncu, bir kısım elektronik sayaçta sim kart arızası yaşandığını tespit ettiklerini kaydetti. 

Kalyoncu, kontrol amaçlı olarak Aralık ayında sayaçların personel tarafından okunduğunu ve yüzde 1 oranındaki bazı sayaçlarda arıza tespit edildiğini belirtti.

Yeniden faturalandırılacak

Bu gibi sayaçlardan çıkan faturaların son üç ayının incelenip yeniden faturalanma yapılacağını anlatan Kalyoncu,  “Görüldü ki bazı sayaçlarda sim kart arızası nedeniyle ulaşılamadı ve birkaç ay tahmini hesap çıkarıldı… Bu kez Aralık’ta personel okuyunca okunan aya fazla miktar yansıdı…” dedi. 

Kalyoncu, arızanın saptandığı vakalarda son 3 aylık kullanım dikkate alınarak yeniden faturalar çıkarılacağını belirtti. 

Asıl neden tüketimin artması 

Arıza oranının yüzde 1’lik olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, faturaların yüksek gelmesindeki asıl nedenin tüketimin artması olduğunun altını çizdi.

Kalyoncu sözlerine şöyle devam etti:

“Bakıyorum mesela sosyal medyada yüksek faturalar paylaşanlar var. Geçen yılki faturalarını inceliyorum aşağı yukarı rakam ayni. Ancak vatandaşlar bir önceki aya göre kıyaslama yapıyor. Oysa havalar soğudu ve tüketim arttı. Bir çok vatandaşın faturalarındaki miktar bundan kaynaklanıyor.”

Girne’de 45 günlük okuma

Tuluy Kalyoncu, Girne bölgesinde yaşanan sıkıntıdan dolayı 45 günlük okuma yapıldığını ifade ederek bundan dolayı bir nebze faturalardaki miktarın arttığını söyledi. Kalyoncu, kamuoyunda “Okuma süresi uzayınca dilim artırılıyor ve KIB-TEK bunu bilinçli yapıyor” şeklinde bir inanış olduğunu belirterek bunun doğru olmadığını anlattı. 

Kalyoncu, “Bizim faturalarımızda dilimler 30 gün üzerinden fiyatlandırılıyor. Maktu ücret de. O nedenle dilim artması gibi bir durum  söz konusu değil. Bu ay 45 günde okunmuşsa ve bir miktar fazla kullanım yansımışsa bile, bir sonraki ay 15-20 günlük bir okuma olacak ve tüketim daha az olacağı için daha az miktarda fatura ödenecek” dedi.