Gazete 360'un haberine göre, Şehir Planlama Dairesi’nin 2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’ndeki 3 maddede öngördüğü değişiklikler ile ilgili son Danışma Toplantısı bir hafta önce gerçekleştirilmişti.

Kamuoyunda büyük tepki uyandıran emirname ile ilgili son danışma toplantısında da gerginlikler yaşanmıştı.

Ancak Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi sivil toplum örgütleri ve halkın itirazlarına rağmen geçirildi.

İçişleri Eski Bakanı Asım Akansoy, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ve Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler kararın geçirildiğini duyurdu.

Sosyal medya aracılığıyla tepkisini dile getiren Özersay “TALAN hükümeti olduklarını bir kez daha kanıtladılar” dedi.

İçişleri Eski Bakanı,CTP Milletvekili Asım Akansoy da "UBP DP hükümeti bu hamle ile ne denli halka karşı olduğunu, halka düşman olduğunu, hukukun üstünlüğüne inanmadığını göstermiştir. Kamunun yani halkın malı olan arazilerin peşkeş çekildiğinin daha açıkçası, Girne'yi talan edeceklerinin göstergesidir bu hamle" ifadelerini kullandı ve karara tepkisini dile getirdi.

TDP’li vekil Çeler ise “Girne emirnamesini geçirerek bu şehri talan ediyorsunuz, bu inat ısrar ve vurdum duymazlığınızı bilin ki günü gelince ödeyeceksiniz. Geride sadece bıraktığınız TALAN kalacak. Kimse sizi hiç iyi anmaycak..” ifadelerini kullandı.

YENİ EMİRNAME NE GETİRECEK?

Girne İkinci Bölge Emirnamesi, 2016 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi olarak değiştirildi. 

Yapılan değişklikle, emirname kapsamında olan, Karşıyaka, Lapta, Alsancak, Malatya, İncesu, Yeşiltepe, Ilgaz, Karaoğlanoğlu, Edremit, Karaman, Zeytinlik, Girne, Doğanköy, Karakum, Ozanköy, Beylerbeyi, Çatalköy, Arapköy, Beşparmak, Karaağaç, Esentepe, Bahçeli ön imar sınırlarında yapılacak olan turizm konaklama amaçlı gelişmeler, yeni inşaatlar ve tadilat projelerine yeni kurallar getirildi. 

Esas Emirneme’nin 12’nci maddesinde yapılan değişikliklerle turizm konaklama amaçlı inşaatların arsa inşaat alanı oranları ve kat yükseklikleri değiştirildi. 

Yapılan değişiklikle belirlenen koşullara bağlı olarak konaklama amaçlı turistik tesislerde toplam inşaat alanı yüzde 10 artırılabilecek.

Esas emirnamenin 12’nci maddesinin başka bir fıkrasında yapılan değişklikle de gelişme kararları haritasında yer alan “Açık Yeşil Bölge” ve “Sarı Bölge”lerde mevcut turizm konaklama amaçlı gelişmelere yapılacak ilave ve tadilat projeleri “İnşaat toplam taban alanınının yüzde 20’yi; kat sayısının ise 4’ü; yüksekliğinin ise 13.70 metreyi aşmaması” koşulu ile yapılabilecek.

Emirnamenin 12’nci maddesinin 8’inci fıkrasının (a) bendinin üçüncü satırında yer alan yüzde 20 ifadesi de yüzde 30 olarak değiştirildi. 

Geçit hakkı olan tüm parsellere ise Esas Emirname’nin 38’inci maddesinde yer alan geçit hakkı kurallarına uyup uymadığına bakılmaksızın, 200 metrekareyi aşmamak koşulu ile tek konut yapma hakkı verildi.