Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, hayat pahalılığı uygulamasının durdurulmasını öngören 5 yasa tasarısını daha görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

Genel kurul, ilk olarak “Emeklilik Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 31’inci Maddenin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (Geçici Kuralar) Yasa Tasarısı”nı ele aldı.

İlk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, yasa tasarıyla ilgili konuşmasında, tartışması hala devam eden yasa tasarılarının hem komitede, hem de Genel Kurul’da görüşülmesi gerektiğinden, büyük zaman kaybı olduğunu söyledi.

Tatar, DPÖ’yü de eleştirerek, Ocak ayı için açıklanan hayat pahalılığına inanmanın mümkün olmadığını savundu.

Hayat pahalılığı çalışmalarına çok mesai harcandığına işaret ederek, eşitlik ilkesine ne kadar yaklaşıldığını merak ettiğini belirten Tatar, hayat pahalılığını belirlerken, sigortalıları gözetmek gerektiğini söyledi.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, hayat pahalılığının kaldırılması olarak geçen ancak yerine yeni bir sistem getirilmesinin amaçlandığı yasa tasarılarının görüşüldüğüne işaret etti.

“Göç Yasası”na ilişkin tartışmalara değinerek, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün konuya ilişkin açıklamalarını eleştiren Soyer, bugün kimsenin savunup, sahip çıkmadığı “Göç Yasası” konusunda bir şeyler yapıp, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Soyer, hükümetin bu yönde çalışmaları olduğunu ve herkesin buna sahip çıkması, katkı koyması gerektiğini belirtti.

Sayıştay’ın görev ve sorumluluklarıyla Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in açıklamalarına değinen Soyer, konunun özünü doğru okuyup, değerlendirmek gerektiğini belirtti.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan da konuşmasında, DPÖ’nün önemli olduğunu ve daha da iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Mungan, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin belirlenmesine kesinlikle müdahale yapılmadığını söyledi. Endeksin kendiliğine düşmediğini ve düşüşün nedenlerinin ortada olduğunu kaydeden Mungan, “Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş ortada” dedi.

Endeksin güncel olmadığını kabul eden Mungan, verilerin teker teker tüketiciler tarafından günlük doldurulduğuna işaret etti.

Zeren Mungan, alttakileri koruyan bir sistem bulunduğundan sigortalara müdahaleye gerek görmediklerini belirterek, ayrı bir fonu olan sigortalar kurumunun kendi imkanları çerçevesinde hareket etmek durumunda olduğunu söyledi.

Genel Kurul daha sonra yasa tasarısını madde madde görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti. Kurul, Emeklilik Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 31’inci Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (Geçici Kuralar) Yasa’nın ardından  Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını düzenleyen 40’ıncı Maddesinin uygulanmasının durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

TATAR

Yasa tasarısına ilişkin ilgili komite raporunun sunumunun ardından ilk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar, 2015’in ikinci yarısında oluşacak hayat pahalılığının, 1 yıllığına yapılacak bu düzenlemenin kapsamına girmeyeceğine işaret ederek, pahalılığın 2015’in ilk 6 ayında ne kadar yüksek çıkarsa, arzulanan eşitliğe o kadar iyi hizmet edeceğini söyledi.

Tatar, kendi dönemlerinde alınan tedbirlerden dolayı ek mesai kaleminin yarı yarıya düştüğünü ancak tek mesai uygulamasıyla birlikte ek mesainin yeniden yükseldiğini kaydetti.

Kurul daha sonra tasarıyı madde madde görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

Genel Kurul daha sonra Sivil Savunma Teşkilatı Personel Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 24’üncü Maddesi’nin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Yasa tasarısına ilişkin ilgili komite raporunun sunumunun ardından Genel Kurul, yasa tasarısını madde madde görüşmeye geçti.

Yasa tasarısının oy çokluğuyla kabul edilmesinden sonra Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 23’üncü Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

ÖZGÜR

İlgili komiten tasarıya ilişkin raporunun sunumunun ardından ilk sözü alan CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, maaş artışları tartışmalarına değinerek, milletvekillerine yönelik suçlayıcı argümanlar ve haksız suçlamaların ön plana çıkmasının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Özgür, kamu maliyesine ek mükellefiyet yaratılmaması gereğiyle hareket ettiklerini belirterek, bu durumun hükümet programında da yer aldığını kaydetti.

Üzerinde çalıştıkları kanun gücündeki kararnamelerle hayat pahalılığının askıya alındığını ancak onu ikame edici düzenlemelerin de getirileceği bir sürecin söz konusu olduğuna işaret eden Özgür, kamu maliyesinin sürdürülmesine yönelik bu çok boyutlu çalışmayı takdir etmek gerektiğini söyledi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, ekonominin büyümesi ve cari harcamaların aşağı çekilmesi gibi bir amaçları olduğuna işaret ederek, bu sürecin sürdürüleceğini kaydetti.

Dengeli dağılımla hayat pahalılığı artışı yapmaya çalıştıklarını söyleyen Mungan, haziran ayına kadar sürecek bu uygulamanın, temmuz ayı maaşlarının da benzeri bir düzenlemeyle artırılacağını belirtti.

Zeren Mungan, ek mesainin bütçe üzerinde ciddi bir yük olduğu ve yerel yatırıma ayrılan kaynağın en az iki katı olduğunu kaydetti ve bunun önüne geçmek gerektiğini söyledi. Mungan, tek mesainin bir sıkıntı olarak karşılarına çıktığını ancak ek mesai kaleminin artmasının tek nedeninin bu olmadığını ifade etti. Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurul daha sonra Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (kuruluş, görev ve çalışma esasları) Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 51’inci Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına İlişkin (geçici kurallar) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

İlgili komitenin yasa tasarısına ilişkin raporunun sunulmasının ardından ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, bu düzenlemelerin devlet çalışanları ve emeklilerini ilgilendiren düzenlemeler olduğuna işaret ederek, esas amacın, hayat pahalılığını düşürmek olması gerektiğini söyledi.

Faizler konusunda hükümet ve Merkez Bankası’nın çalışma yapması gerektiğini kaydeden Tatar, sadece devlet kuruluşlarında çalışanların değil, özel sektörde çalışanların da alım gücünü güçlendirecek uygulamaların şart olduğunu belirtti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, faizle ilgili yasanın bir an önce meclise gelmesi gerektiği yönündeki eleştirinin haklı olduğuna dikkat çekerek, toplum yararına olan konuların polemik konusu yapılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, ad-hoc komitede faizle ilgili yasanın durduğuna dikkati çekerek, söz konusu tasarının süratlenmesi adına bir tartışma yaşandığını belirterek süreci anlattı. Söz konusu yasanın ad hoc komiteden normal komiteye geçmesi için UBP’nin destek vermesini isteyen Başbakan, reel sekötrün gelişmesine yönelik hükümetin ciddi tedbirler aldığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, reel sektörün ve bu sektörde çalışan kişilerin de alım gücünü güçlendirmek adına birçok çalışmada bulunduklarını kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Vakıflar İdaresi’nde yapılacak ihaleler konusuna da değinerek, restorasyon çalışmalarının buradaki idare tarafından yönetileceğini açıkladı.

SANER

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner de konuşmasında, ihaleler konusunda ne yapılacağına hep beraber karar verildiğine işaret ederek, bazı ihalelerin burada, bazılarının da Ankara’da açıldığını kaydetti.

Saner, vakıf ihalelerinin Ankara’da açılacak olmasına ilişkin eleştirileri yineleyerek, ihalelerin nerede açılacağı sorusunu sordu.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi. Genel Kurul daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 26 Şubat Perşembe saat 10.00’da yeniden toplanacak.