Nupelda KARABUĞDAY

Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına katılan, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, partisinin hedef ve beklentilerini anlattı. 

Toplumcu Demokrasi Partisi olarak, hedeflerinin hızlı örgütlenmelerle oluşturulacak yeni komitelerle birlikte ilk seçimde birinci parti seçilmek olduğunu söyleyen Hüdaoğlu, partilerinin bu fırsata sahip olduğunu belirtti. Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) arka arkaya hükümette bulunduklarını hatırlatan Hüdaoğlu, oluşturulan hükümetlerin hem parti hem de hükümet programlarının söyledikleri gibi gitmediğini savundu. Hüdaoğlu, “Çok şeyler söylendi ama neredeyse çoğunda bir şey yapılmadı” dedi. 

Son dönemlerde ülkede tartışma konusu haline gelen reform ve protokollerin uygulanışı ile ilgili açıklamalarda da bulunan Hüdaoğlu, birçok girişimin başarısız sonuçlandığını bunun da iktidardaki partilere ciddi bedeller ödeteceğini kaydetti. Toplum olarak ihtiyaç duyulananın yeni reform hareketleri olduğunun altını çizen Hüdaoğlu, Sağlık Bakanı Salih İzbul’un Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaretle ilgili de konuştu. 

İzbul’un “Türkiye’deki sağlık reformunu KKTC’de de uygulayacağı” açıklamasını değerlendiren Hüdaoğlu, “Türkiye’deki sağlık reformu özellikle sağlıkçılar açısından ciddi sorunlar içeriyor. Koruyucu hekimlik yoktur deniliyor, kısa bir süre iyi gitti işler, isteyen istediği hastaneye müracaat etti, kısa süre sonra görüldü ki üniversite hastaneleri çöktü özellikle yeşil sermaye altındaki özel hastaneler güçlendirildi. Finansman ödemeler onların leyhine yapıldı. Muayenehanecilik çökertildi, hasta hekim arası diyalog yıkıldı” dedi. 

SAĞLIKTAKİ SORUNLAR 

Ülkemizdeki sağlık sistemiyle ilgili sözlerine devam eden Hüdaoğlu, toplumun yeni bir hastaneye ihtiyacı olduğu açıklamasını kaydetti. Sadece KKTC vatandaşlarına değil ülkede yaşayan herkese ulaşabilir bir sağlık mekanizmasının kurulması gerekliliğine dikkat çeken TDP Genel Sekreteri, insan olduğu için herkesin sağlık hizmeti alma hakkı olduğunu ve bunun eşit bir şekilde verilmesinin de şart olduğunu belirtti. Hüdaoğlu, partisinin sağlık reformunu destekleyen bir parti olduğunu da açıkladı. 

TOPLUM ÇÖZÜME İNANIYOR 

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler devam ederken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çeşitli görüşmelerde yaptığı açıklamalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı’nın aday olurken toplumun içine sinmeyecek bir anlaşmayı onaylamayacağı sözünü verdiğini hatırlattı. 

Çözüm odaklı bir lider olarak Akıncı’nın geçmişteki vaatlerini pekiştirdiğini söyleyen Hüdaoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü; 

“Akıncı, son zamanlarda özellikle bazı kesimlerin tepkilerinin açıklamalarıyla yersiz olduğunu, anlaşmanın metninin belirlendikten sonra topluma sunulacağını, topluma zaman bırakılacağını, halkın aleyhine bir seyrin olmadığını vurguladı. Özellikle toprak, yani haritalarla ilgili olan, bazı siyasetçilerin, ellerine harita alarak bölge bölge gezdiğini biliyoruz. Toplumun içerisinde çözüme olan inanç, bize göre çoğunlukta var. Yeter ki herkesin sinebileceği bir şekilde sürdürülebilir bir anlaşma olsun. Akıncı da toplumun bu kaygılarını gidebilecek nitelikte ve birikimdedir. Bize göre Kıbrıslı Türklerin haklarını koruyarak adım adım anlaşmada uğraşıyor Akıncı ve ekibi”