Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen suyun işletilmesi konusunda yaşanan tartışmaların bir an önce son bulması çağrısı yaparak, suyun kamu-özel ortaklığı modeliyle işletilmesini en uygun model olarak gördüklerini söyledi

Özelleştirmenin ilkesel olarak devlete ve topluma kazandırılması gereken en verimli işletme modeli olduğuna işaret eden Toros, “Kamunun yönetiminde olan limanlar, telekomünikasyon ve elektriğin üretim ve dağıtımı da su dağıtımı gibi özel sektöre ihale edilmesi, ekonomik kalkınma ve özel sektör odaklı sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş için elzemdir” dedi

Züleyha KARAMAN - HALKIN SESİ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KKTO) Başkanı Fikri Toros,Türkiye’den deniz altından borularla KKTC’ye gelen suyun işletilmesinin nasıl olacağıyla ilgili yaşanan tartışmaların bir an önce son bulması çağrısı yaptı.

HALKIN SESİ’ne açıklama yapan Fikri Toros, “Türkiye’den gelen suyun hane halkına, başta turizm ve tarım sektörleri olmak üzere tüm ekonomiye ve ayrıca halen devam eden çözüm sürecini takiben tüm adaya ekonomik kalkınma ve refah getireceği tartışılmaz bir gerçektir. Bu çerçevede, suyla ilgili tartışmaların bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi.

Toros, “KKTC yönetiminden, Türkiye’den gelen suyun, kamu-özel ortaklı modeliyle işletilmesini, bu işletmenin tüm yerel yönetimlerin gelirlerini göz önünde bulunduracak bir gelir dağıtım formülü işletmesini ve gerekli olan atık su alt yapı yatırımını da ihaleyi kazanacak olan kamu özel ortaklığı tarafından hayata geçirilmesini bir önce görmek istediklerini” kaydetti.

“BİRÇOK ÜLKEDE BAŞARIYLA DENENMİŞ BİR MODEL”

Kamu özel ortaklığının dünyanın bir çok ülkesinde özellikle batı ülkelerinde çok yaygın olan bir işletme modeli olduğuna işaret eden Toros, “Böyle bir oraklığın, bu suyun dağıtımını verimli, sürdürülebilir ve yerel yönetimlere ve hane halkına suyun en uygun koşullarda sağlayabileceğine inancımız tamdır. Bir çok ülkede denenmiş bir modeldir” diye konuştu.

KTTO’nun, kamu-özel ortaklığıyla ilgili düşüncelerini detaylı olarak hükümete ve kamuoyuna birkaç ay önce aktardığını anımsatan Toros, kamu-özel ortaklığının Türkiye ve KKTC tarafını da tatmin edecek bir model olduğuna inandıklarını belirtti.

“PÜF NOKTASI ÖZELLEŞTİRME”

Ekonomik ve Mali İşbirliği konusunun hala imzalanmamış olmasına da değinen Fikri Toros, su konusu ile Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün iki ayrı konu olsa da, suyla ilgili tartışmaların protokolün imzalanmamasına yol açtığını  söyledi.

KTTO Başkanı Fikri Toros, “Gördüğümüz kadarıyla su dağıtımıyla ilgili tartışmaların da işaret ettiği üzere, esas fikir ayrılı özelleştirmeyle alakalıdır.

Özelleştirme ilkesel olarak gerek devlet olsun gerekse toplumumuza kazandırılması gereken en verimli işletme modelidir. Ve kazanımları bir çok ülkede kanıtlanmıştır” dedi.

“LİMANLAR- TELEKOMÜNİKASYON VE ELEKTRİK DE ÖZELLEŞTİRİLMELİ”

Toros, Limalar, Telekomünikasyon ve elektrikte üretim-taksim ve dağıtımın da özelleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Toros, “Halen kamu sektörünün uhdesinde olan limanlar, telekomünikasyon ve elektrik üretim- taksimi-dağıtımı gibi durumların da, su dağıtımı gibi bir an önce şeffaf, adil ihale şartları ile özel sektöre ihale edilmesi ekonomik kalkınmamız ve özel sektör odaklı sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş için elzemdir” diye konuştu.