İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği, inşaatlarda çalışma koşullarına ilişkin çok ciddi güvenlik tedbirleri alınmasının zamanının çoktan geldiğini ancak hiçbir girişimde bulunulmamasının korkunç sonuçlarıyla sürekli yüzleşmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Devletin inşaatlarda hiçbir denetim yapmadığını öne süren birlik, çalışanlar ve işverenlerin devleti beklemeden kendi iş sağlıkları, işletme ve can güvenlikleri için gerekli önlemleri alması, İSG uzmanlarının desteğiyle işyerlerinde tehlikeleri analiz etmesi ve risk değerlendirme raporu hazırlayarak çalışanları eğitmesi gerektiğini vurguladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, yazılı açıklamasında, bu sabah Gönyeli’de75 yaşındaki Ertuğrul Palaz’ın çalıştığı inşaatın 3.katında korkuluğu olmayan balkon boşluğundan düşerek hayatını kaybetmesini çok büyük bir üzüntü ile karşıladıklarını kaydetti.

Ülkede gerek inşaatlarda çalışanların, gerek işverenlerin gerek devletin, inşaatlarda çalışma koşullarına ilişkin olarak çok ciddi güvenlik tedbirleri almasının zamanının çoktan geldiğini belirten Ergün, ancak bu üç aktörün de hiçbir girişimde bulunmamasının korkunç sonuçlarıyla yüzleşildiğini ifade etti.

Açıklamasında, devletin inşaatlarda hiçbir denetim yapmadığını savunan Ergün, yapılan denetimlerin de sürekli ve planlı değil; ancak kazalardan sonra yapılan denetimler olduğunu iddia etti.

Devletin tüm gözler üzerinde iken en sıcak 4 günde 215 denetim yapabildiğini kaydeden Ergün, geri kalan tüm yıl içerisinde sürekliliği olan denetim yapılmadığını belirtti.

Ergün, özellikle inşaat iş kolu ve yüksekte çalışma, özel eğitim, özel talimat ve özel kontrole tabi yapılması gerektiğine işaret ederek, “Yüksekte çalışma tüm dünyada özel sağlık kontrollerinden geçen insanlar tarafından yapılmaktadır ancak ülkemizde ne yazık ki tehlikeli iş kollarında özel çalışma koşulları ve meslek hastalıklarına ilişkin hiçbir şart, sağlık raporu aranmamaktadır, hiçbir tedbir de alınmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Ergün açıklamasında, çok basit tedbirler, basit talimatlar, kontrol ve denetimlerle elim kazaların önüne geçmenin mümkün olduğunu; iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olmasının da acı bir gerçek olduğunu kaydetti.