Melin Dobran  – Hakan Yıldırım

Kuzey Kıbrıs’ın gündeminde ilk sıraya yerleşen ‘Asrın projesi’ ve suyun yönetimi konusu KKTC halkını da ikiye böldü. Halkın bir kısmı “bizimkiler bu işi beceremez, suyu Türkiye yönetsin” derken, bir kısmı ise bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sorumluluğun belediyelerde olmasını istiyor.

Diyalog’a görüş belirten Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle “bizi yönetemeyenler suyu nasıl yönetecek” diyerek, belediyelerin yönetimine karşı çıkarken, Gönyeli’nin eski belediye başkanlarından Osman Tabak, “Bu konu KKTC-TC işbirliğinde çözülmeli. Su Anamur’dan geliyor ama biz Kıbrıslılar kullanacağız”dedi.

Vatandaş ne dedi?

Hüseyin Çavuş Kelle: Bizi yönetemeyenler kendi bakanlıkları idare edemeyenlerin suyu nasıl yöneteceği aşikârdır. Kendi bakanlıklarını yönetmeye baksınlar kendi koltuklarının hakkını versinler, gelecek olan suyun yönetimini de iş bilenlere bıraksınlar.

Aynur Karakaş: Bugüne kadar suyun yönetimi hep belediyelerdeydi. Ben belediyelere güveniyorum ve bu yüzden Türkiye’den gelen suyu belediyelerin yönetmesini istiyorum.

Sevin Özdener: Belediyeye güveniyorum. Bunu özelleştirmesinler. Belediyelerde her konuda ilerleme var. Bu suyu yönetme konusunda da belediyelerin bunu başaracağına inanıyorum. Suyun yönetimi belediyelerde olmalıdır.

Levent Akbıçak: Ülkemize gelen suyu dört gözle bekliyorduk. Çünkü buna ciddi anlamda ihtiyacımız vardı. Suyun yönetimini bence belediyeler yapmalıdır. Zaten şu an su belediyelerdedir.

Hanife Kaya: Türkiye’den gelen su ile su sıkıntısı yaşamayacağımızı ümit ediyorum. Bence suyun yönetimi belediyelerde olmalıdır.

Hakan Hayat: Su projesi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu suyun gelmesi ülke açısından çok önemlidir. Kim isterse yönetsin fark etmez. Yeter ki herkesin sıkıntı yaşamayacağı bir kurum yönetsin.

Mehmet Fatih Kul: Bu su projesi ülkemiz için çok ciddi bir projedir. Suyun belediyeler tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belediyelere güveniyorum ve bu işi yapacağına inanıyorum. Bu konuda yetkililere büyük görev düşüyor.

Giray Yazar: Suyun ülkemize gelmesi çok güzel bir olaydır. Umarım bu proje ile su sıkıntımız sona erer. Suyun yönetimi belediyelerde olmalıdır. Çünkü suyu bize belediye veriyor.

Pınar Fındık: Türkiye’den ülkemize gelen su, özellikle Lefkoşa’yı çok rahatlatacak. Belediyelere güveniyoruz, suyun yönetiminin de belediyelerde olmasını istiyoruz.  

Raif Damdelen: Türkiye’den gelen suyu devlete ait özel bir şirket yönetsin. Bizimkiler bu işi beceremeyecek.

Osman Tabak: Bu konu KKTC-TC işbirliğinde çözülür. Su Anamur’dan geliyor ama biz Kıbrıslılar kullanacağız. Yönetimi devlet düzeyinde olmalıdır. Bu dünyada ilktir. Kim yönetecek kavgası olmamalıdır.

Hasan Emirzade: Türkiye’den gelen suyu Türkiye Cumhuriyeti yönetsin. Çünkü bizi yönetenler, KTHY gibi önemli bir kurumu batırdığı gibi bunu da batıracak.

Salih Mertkaya:Bizde hükümet diye bir şey yok. Suyun ülkemize gelmesi çok önemli ve güzel bir olaydır. Kimin yönetmesi daha iyi olacaksa o yönetsin.

Bayram Özel: Suyu deneyimli ve altyapısı sağlam olan bir kurum yönetmelidir. En ufak bir arızada hemen müdahale etmelidir. Halk sudan devlet de ekonomiden faydalanmalıdır.

Nejdet Tabak: Kısacası parayı veren düdüğü çalar. KKTC kurumlarının geliri yok. Suyu Türkiye yönetecek, gerekli durumlarda tamiri de Türkiye yapacak.

Ömer Menderes: Suyu devletin kuracağı şirket yönetmelidir. KKTC olarak bizim paramız yok. Parayı yine Türkiye gönderecek.

Hasan Yücelen: Suyu kimin yönetmesinden önce suyun ne şekilde kullanılacağının belirlenmesi lazımdır. As olan suyun yönetilmesidir. Ada içindeki kaynakların doğru yönetilmesi lazım. Bir otorite oluşturulmalı ve özel firmalar sayesinde yapılmalıdır. Böylelikle daha ucuz suya ulaşılır. Yıllardır devlet ve kurumlar kötü yönetildi, suyu heba etmemek lazım. Farklı yapıda çeşitli kademelerle oluşturulacak, yap işlet devret ortamında insanların suya daha ucuz ulaşması sağlanmalıdır.

Ramadan Binatlılı: Suyun sahibi kimse o yönetmeli. Suyu getiren kimse suyu da yönetme hakkı ona aittir. Bizim devlete kalırsa susuz kalacağız. Bizim politikacıların doğru dürüst yapacağına inanmıyorum. Biri sağa çekecek biri sola çekecek vatandaş yine ortada kalacak, su boşa gidecek.

Hasan Tel: Suyun adaya gelmesi çok güzel. Bunu idare edebilmek önemlidir. Bunu başarabilenler yapacak. Bana göre geldikten sonra halka verdin, kullandın, çıkaracağımız şeyi satabilmektir. Her şey suyla bitmez. Suyu tecrübeli olanlar yönetsin, belediyelerle olacak iş değil.”

İbrahim Alkan: Burada gelinen noktada dıştan konuşulduğu gibi değil. Bizim belediyeler talip olduğunu söylüyorlar ama bu suyu bizim ülkede kolay bir şekilde vatandaşa hizmet verileceğine inanmıyorum. Gelinen noktada biz çiftçiler birliği olarak eylem yapıyoruz doğrudan desteklerimizi alamıyoruz. Paralarımızı alamadık. Çiftçisine yardımı dokunmayan hükümetlerin suyu nasıl yöneteceğini merak ediyorum.

Hüseyin Mercan: Tarlada yüzü olmayanın harmanda yüzü olmaz. Mademki Türkiye bu suyu yolladı, suyun sahibi kim ise o yönetecek. Yani benim cebimdeki parayı sen harcayabilir misin? Hayır. Para benim ben istediğim gibi harcarım. Bu yüzden suyun sahibi kim ise o yönetsin. Elimizdeki sularda gidecek bunu da bilesiniz.

Arif Salih Kırdağ: Allah’a şükür su geldi. Gelecek yıllarda burası bir tropikal bölgedir. Bu su tüm Kıbrıs’a hayat olacak. Bu yönetim konusunda bir anlaşma imzalandı ama bu halka açıklanmadı. Mesela bu anlaşmada bir madde var. Bu su borularının veya toplanacağı alanın Türkiye tarafından bu suyun işletmesi için anlaşılan şirketin malı olacağı. Hangi şirket gelirse gelsin, Bu suyun geçtiği yer ve suyun döküldüğü Geçitkale barajı şirketin malı olacak. KKTC Hükümetinin söz sahibi olamayacağıdır.

Kemal Özdevim: Bu memlekette her şey suda Türkiye tarafından idare edilir. Hükümette Türkiye tarafından idare edilir. Bu memlekette Kıbrıs Türk halkının idaresi 1957 yılından bu yana Türkiye tarafından idare edilir. Suyu biz yönetelim Türkiye yönetsin sorusunda da özelleştirme politikası vardır. Özelleştirilmeyen işler çalışılamaz duruma getirilmiştir. Hastanelerimizde okullarımızda birçok işlerimiz, özel şirketler tarafından çalıştırılanlar daha randımanlı gider. Özel şirketler tarafından işletilmeyen hastanelerimiz okullarımız birçok kamu kuruluşunda iş kalmadı. Onun için bu iş suyun akışı nasılsa oradan gelecek idare şeklinde devam edecek.   Anavatanımıza şükranlarımızı sunarız.