Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında ülkeye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kabulde yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı birlikte kutlamak için gelen, üstelik bunu Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği günlerde gerçekleştiren Anamuhlefet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu’nun Kıbrıs sorunu bağlamında belirttiği görüş ve düşünceler için de ayrıca teşekkür eden Akıncı, Kıbrıs sorununun herkesin sorunu olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta buluncak bir çözüm sonrası buranın bir barış adası haline dönmesinin sadece Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında değil bir çok ilişkiyi rahatlatacağını belirten Akıncı, yarım asırdan beri var olan ayrılığın bu kez federal bir yapı altında tamiri durumunda bunun Türk- Yunan ve belki de Türkiye-AB ilişkilerine katkı yapabileceğini vurguladı.

Çözümün bölgesel anlamda yeni işbirliklerinin kapısını açma şansı da bulunduğunu belirten Akıncı, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de yıllardır süren savaşların temelinde bulunan yeraltındaki zenginlik ve enerji yataklarının belki bu kez deniz altında savaşların değil barışın tetikleyicisi olabileceğini söyledi.

1469024795.jpg

Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözüm için Türkiye’de özellikle iktidarın yanısıra anamuhalet ve TBMM’nin desteğinin son derece önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye’den gelen mesajlardan umut, kararlılık ve destek aldığını kaydetti.

15 Temmuz’da Türkiye’de yaşanan darbe girişimine de değinen Cumhurbşakan Akıncı, bu badirenin  atlatılmasında başta anamuhalafet olmak üzere siyasi parti ve medyanın büyük bir bölümünün tek ses vermesinin önemli rol oynadığını ifade etti.

Akıncı, Türkiye’nin bundan sonraki gelişmelerde Atatürk’ün çizdiği doğrultuda; demokratik, laik, sosyal devlet olma yönündeki kararlılığını sürdürmesini diledi.

KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ilk kez makamında ziyaret ettiği ve bundan da son derece mutluluk duyduğunu ifade ederek, şahsında Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayıp, sevgi ve saygılarını sundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakere sürecinde üstelendiği görev ve sorumluluğu kararlılıkla yerine getirmekte olmasından Anamuhalafet CHP Genel Başkanı olarak son derece mutluluk duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, zor bir görev yürüttüğünü söyledi.

“Kıbrıs’ın barış adası olması en büyük arzumuz” diyen Kılıçdaoğlu, barış sağlandığı takdirde bunun sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil bölge atmosferinin değişmesi açısından da son derece önemli olacağını kaydetti.