Özge Kizir

KKTC’deki bazı üniversitelerde PKK terör örgütüne destek verildiği iddialarını değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, ülkede şu an için tehlike arz edecek bir durumun yaşanmadığını, ancak ileride de yaşanmaması için önlemler alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne açıklamada bulunan Bakan Dürüst, KKTC üniversitelerinin istedikleri zamanda veya istedikleri gibi öğrenci almasının önüne geçebilmek adına bazı düzenlemeler ve bir takım merkezi sınavların yapılmasının da gündemde olduğunu açıkladı.

Kıbrıs üniversitelerinde yaşanan siyasi kavgaların, eğitimden daha ön plana çıkmaya başladığı iddia edildi. Üniversitelerin durumu konusunda Haberal Kıbrıslı gazetesine açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, üniversiteler için büyütülecek olayların yaşandığını görmediğini belirtti. Dürüst, “Üniversitede büyütülecek olaylar olduğunu görmedim. Ülkemizde şu an için tehlike arz edecek bir durumun olmadığını düşünüyorum. Çok büyük, kayda değer olaylar yaşanmadı. Fakat ileride bu tür olayların yaşanmaması için bazı düzenlemeler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Büyüyen sektör olan yükseköğrenim hayatının planlanarak düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum”

İleriye dönük olarak tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Dürüst, “Üniversitelerin yapılandırma şekillerinin yeniden değerlendirilmesi ve büyüyen sektör olan yükseköğrenim hayatının planlanarak düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Bunu yapmazsak eğitimde kaliteyi yakalamamız mümkün olmayacaktır”

Üniversite taban puanlarını değerlendiren Dürüst, düşük puanlarla her bölüme tercih yapılamayacağını belirtti. Dürüst sözlerini şöyle tamamladı: “YÖK ile yaptığımız temaslarda, üzerinde durduğumuz konu,  KKTC üniversitelerinde özellikle bazı alanlarında yani tıp veya hukuk fakültesi gibi benzeri alanlarda belirli bir puanın üzerinde olan ve dilimin içerisine giren öğrencilerin tercih yapabileceği bir noktaya taşınmasıdır. Bu durum hayata geçecektir. Bunu yapmazsak eğitimde kaliteyi yakalamamız mümkün olmayacaktır.

“KKTC üniversitelerinin istedikleri zamanda öğrenci almasının önüne geçebilmek adına bir takım merkezi sınavların yapılması gündemimizdedir”

KKTC üniversitelerinin istedikleri zamanda veya istedikleri gibi öğrenci almasının da önüne geçebilmek adına bazı düzenlemeler ve bir takım merkezi sınavların yapılması gündemimizdedir. YÖDAK’tan geçirilecek olan yeni yükseköğretim yasası ve YÖDAK yasasının düzenlenmesiyle üniversitelerimizin daha da fazla denetim altına alınması sağlanacaktır.”