Yasadışı kürtaj meselesiyle ilgili zanlılardan tutukladığı Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Karagözlü, Ebe Ayşegül İşbilir ve emekli hemşire Taner Okburan hakkında beşer gün tutukluluk daha alınırken, şoför Aziz Doğgün ve sekreter Cemaliye Ölmez teminatla serbest kaldılar. 

Yasadışı kürtaj meselesiyle ilgili zanlılar, 8 günlük tutukluluk sürelerinin dolmasının ardından dün yeniden Girne Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Yargıç huzuruna ilk önce, Yasadışı kürtaj meselesinin zanlıları Fahri Karagözlü, Verda Tunçbilek, Mehmet Ali Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan ve Rasiha Serdaroğlu çıkarıldı.

Meselenin tahkikat sorumlusu Namık Kemal Baz mahkemede verdiği yeminli ifadede, zanlılar için alınan son 8 günlük tutukluluk süresince, 32 ifade alındığını,hastane dosyaları arasında şüpheli bulunarak incelemeye alınan 73 dosyayla ilgili araşürmaların da bu süreçte devam ettiğini söyledi.

Bu 73 dosyanın, 39'uyla ilgili soruşturmanın tamamlandığını , bu dosyalarda adı geçen bazı kişilerin doktor kontrolünden geçirildiğini ,şüpheli dosyalarda ismi yer alan 10 kişini yurtdışında olduğu ve dosyada yer alan bazı isimlerin,
KKTC'ye hiçbir giriş çıkışlarının tespit edilmediğini söyleyen tahkikat sorumlusu, 24 dosyada incelemenin devam ettiğini anlattı.

Zanlıların telefon kayıtlarında incelemenin devam ettiğini alınması gereken ifadeler, bulunması gereken emareler olduğunu ve zanlıların serbest kalması halinde bunlara etki edebileceğini dile getiren tahkikat sorumlusu , zanlıların tutukluluk sürelerinin 5'er gün daha uzatilmasını talep etti.

Mahkemede söz alan Kıdemli Savcısı Erdinç Akyener ise fetüsler ve 34 haftalık bebekle ilgili raporların sonuçlarının Salı günü kendilerine sözlü olarak iletileceğini ifade etti.

Zanlı avukatları ise iddia makamının 5 günlük tutukluluk uzatma talebine itirazda bulunmadı. Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Gökan Asafoğulları, meseleyle ilgili tahkikatin devam ettiğini zanlıların serbest kalmaları halinde tahkikata etki edebileceğini, fetüs ve bebekle ilgili otopsi raporlarının , Salı günü sözlü olarak savcılığa iletileceğini belirterek, tahkikatin selameti için zanlıların tutukluluk sürelerinin 5'er gün daha uzatilması emrini verdi.

Mahkemeye daha sonra yasadışı kürtaj mesesiyle bağlantilı olarak ,suçu örten suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklu bulunan zanlılar Aziz Doğgün ve Cemaliye Ölmez çıkarıldı.

Tahkikat sorumlusu Namık Kemal Baz, Aziz Doğgün ve Cemaliye Ölmez'in , 2013-2016 yılları arasında meydana gelen yasadışı kürtaj meselesine bağlı olarak fetüsleri gömerek suçu örten suçu işlediklerini belirterek, zanlılar aleyhine yürütülen tahkikatin tamamlandığını belirtti.

Tahkikat sorumlusu zanlılara yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi, kimlik ve seyahat belgelerine el konulması , haftada 2 kez ispati vücutta bulunmaları ve mahkemenin uygun göreceği bir kefalete bağlanarak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaları talebinde bulundu.

Girne Kaza mahkemesi Yargıcı Gökan Asafoğulları, meseleyle ilgili tahkikatin tamamlandığını belirterek, zanlıların methalder olduğu suçun , ağır ceza mahkemesinde değil, alt mahkemede yargılanmayı gerektiren bir suç olduğunu vurguladı.

Yargıç Asafoğulları, zanlıların yurtdışına çıkmaktan men edilmesi, seyahat ve kimlik belgelerine el konulması, haftada 2 güne en yakın karakolda ispati vücutta bulunmaları ve her iki zanlı için KKTC vatandaşı muteber 2'şer kefilin, 100'er bin Türk Liralık kefalet senedi imzalaması karşılığında teminata bağlanmayarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaları emrini verdi.

Yargıç Asafoğulları, zanlıların teminat şartlarını yerine getirememesi halinde, 1 ayı geçmemek kaydıyla, Leftoşa Merkezi Cezaevine gönderilmesi emrini de verdi. Sözkonusu 2 zanlı, mahkemenin sunduğu şartları yerine getirmelerinin ardından serbest bırakıldı.