Mülteci Hakları Derneği (MHD) ile Güney Kıbrıs’taki “Eşitlik, Destek ve Irkçılığa Karşı Hareket” (KISA), adanın her iki kesiminde, “ırkçılık, nefret söylemi, yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtı anlayış ve tutumla karşılaşıldığını” savundu.

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü vesilesiyle MHD ve KISA tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “Yeşil Hat’tın her iki tarafında, toplumlarımızın tüm katmanlarında, ırkçılık, nefret söylemi, yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtı anlayış ve tutumla karşılaşıyoruz” denildi.

Açıklamada, bu durumun iki örgüt tarafından tasavvur edilen “birleşik ve iş birliği, dayanışma, çeşitlilik ve barış üzerine kurulmuş bir Kıbrıs’ın” özüne aykırı olduğu belirtildi.

Her türlü ırk ayrımına karşı seslerini yükseltmek ve Avrupa çapında çalışan hareketlere katılmak amacıyla gelecek hafta bir kampanya başlatacakları kaydedilen açıklamada kampanyanın Avrupa Birliği destekli MHD ile KISA iş birliğinde yürütülen üç yıllık İnsan Hakları Herkes İçin isimli bir projenin parçası olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kıbrıs’ın dünyanın her yerinden gelen mülteci ve göçmenlerle birlikte, çeşitli, renkli çok kültürlü bir ada olarak devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Mülteci ve göçmenlerin sıkça farklı türde ırk ayrımcılığına maruz kaldığı kaydedilen açıklamada, pek çok kez kitlelerin yerlerinden edilmelerinin temel sebebinin ırk ayrımı olduğu, pek çok kez de mülteciler ve göçmenlerin sığınma veya barınma aradıkları yerlerde ayrımcılığa maruz kaldığı kaydedildi.