Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Yükseköğretim Kurumları Mali Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısının ikinci görüşmesini yaptı.

Genel Kurul bugünkü oturumunda, madde madde oyçokluğuyla onayladığı yasa tasarılarının ivediliği olmadığından dolayı tasarıların onaylanmasını sağlayacak üçüncü görüşmesini bir sonraki birleşimde gerçekleştirecek.

TATAR’DAN DESTEK

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili yaptığı konuşmada, vergi muafiyeti çalışmasının haksız rekabetin önlenmesi ve KKTC’ye önemli markaların gelebilmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Marka üniversitelerin ülkede faaliyet gösterip ülkeye öğrenci çekmesi bakımından da önemli olduğunu kaydeden Tatar, ülkeye öğrencilerin yaptığı katkının 2 milyar TL civarında olduğunu belirterek, bunu korumanın hükümetlerin görevi olduğunu vurguladı. Tatar, üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısında da artış olduğunu ifade ederek, 35 bin Türkiye, 15 bin de üçüncü ülkeden öğrenci geldiğine dikkat çekti.

Öğrenci sayısının daha da artması için çalışmaların da artırılması gerektiğini belirten Tatar, yasaya destek belirtti.

MUNGAN: “YASA 2016’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, yasaya yönelik açıklamalarda bulunarak, ODTÜ ve İTÜ’deki vergi düzenlemesinin haksız rekabet yarattığını ve sıkıntılar ortaya çıkardığını ifade etti. Mungan, bu konuda düzenleme yapılarak, yasanın geçmesi halinde verdikleri ve aldıkları hizmette vergi muafiyetinin kalkacağını kaydetti.

Mungan, yasanın 2016’da yürürlüğe gireceğini, bunun tamamen prosedür olduğunu ve haksız rekabeti önlemeye yönelik olduğunu belirtti. Mungan, bu muafiyetin KDV dışında gümrük ve fonlarda verileceğini söyledi.

ÇAKICI: “EŞİTSİZLİK GÖRDÜĞÜMÜZ İÇİN YASAYA RET OYU VERECEĞİZ”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bu konuda bazı endişelerinin olduğunu ifade ederek, bazı üniversitelerin bu muafiyetlerin uygulanması konusunda eşit olunmadığıyla ilgili şikayetleri olduğunu kaydetti.

Eşitsizlik gördükleri için yasaya ret oyu vereceklerini söyleyen Çakıcı, KDV muafiyetleri arasındaki eşitsizlik ve haksız rekabet gördüklerinden dolayı yasaya olumsuz baktıklarını belirtti.

Bu yasaya onay vermeyi vicdanının kaldırmadığını ve yerel üniversitelerle dışarıdan gelen üniversitelere ayırımcılık yapılmaması gerektiğini ifade eden Çakıcı, tüm üniversitelere eşitlik sağlayan yasa yapılması durumunda destek verebileceklerini kaydetti.

ANGOLEMLİ: “YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN”

TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Angolemli de, ekonomiye önemli katkısı olan üniversitelerin ülkeye gelmesi için yapılan çalışmaların önemli olduğunu ancak üniversitelerin bulunduğu bölgeye de katkı yapması gerektiğini belirtti.

Angolemli, Gazimağusa’da DAÜ’deki yurtları eleştirerek, üniversite içerisinde yapılan binlerce kişilik yurtların kenti geri götürdüğünü savundu ve esnafın korunmadığını kaydetti.

Üniversitelerin ülkeye katma değer getirdiğini, bu yüzden üniversiteler arasında eşit davranılması gerektiğini belirten Angolemli, hükümetin üniversite konusunu ve bu yasayı yeniden gözden geçirmesini istedi. Angolemli ayrıca ülkedeki uyuşturucu ve kumar sorunlarına önlem alması gerektiğini söyledi.

MUNGAN: “YENİ MUAFİYET GETİRİLMİYOR”

Maliye Bakanı Zeren Mungan da yeniden söz alarak, bugün tartışılan yasada yeni muafiyet getirilmediğini, muafiyetin kaldırıldığını ifade etti.

ODTÜ ve İTÜ’ye uygulanan mal ve hizmet muafiyetinin bulunduğunu, bunun kaldırıldığını, sadece uygulamasının 2016’da yürürlüğe gireceğini belirten Mungan, ÖSYM kılavuzunda sıkıntılar yaşanmaması için de bunun gelecek yıl uygulamada olacağını kaydetti. 

Konuşmaların ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, madde madde görüşülüp oyçokluğu ile onaylandı. Yasa tasarısının üçüncü görüşmesi bir sonraki birleşimde yapılacak.

İTÜ YASA TASARISI

Genel Kurul daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

İlk söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar,  ODTÜ ile İTÜ’nin KKTC’deki öğrenci sayısının 2 bin civarında olmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Tatar, bu rakamın, KKTC’ye yatırımların geciktirildiğini ve iki marka üniversitenin KKTC’ye yönelik ciddiyetinin sorgulanmasına sebep olduğunu belirtti.

Hükümetin bu üniversitelere önemli imkanlar sağladığını kaydeden Tatar, üniversitelerin de yatırımlarını hızlandırması gereğine ve eğitim sektörünün ülke için önemine vurgu yaptı.

Ülke üniversitelerindeki öğrenci sayısının 70-75 bin civarında olduğunu, bunun yerel üniversitelerin ülkeye getirdiği katkıyı ortaya çıkardığını belirten Tatar, ülke üniversitelerine daha fazla önem verilmesi ve desteklenmesini istedi.

Tatar’ın konuşmasının ardından genel kurul, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı madde madde görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Yükseköğretim Kurumları Mali Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü.

Söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, yasaya oylarının olumlu olacağını söyledi.

Konuşmanın ardından yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı.

Genel kurul, 7 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da yeniden toplanacak.