18 Eylül’de Lefkoşa Özel Başkent Hastanesi’nde  Dr. Turgut Küçük ve Anestezi uzmanı Süleyman Köroğlu tarafından ameliyat edilmesinin ardından hayatını kaybeden Fikri Orakcıoğlu’nun ölümü hem kamuoyunda, hem de basında büyük yer bulmuş, doktor hatası iddiaları üzerinde durulmuştu. 28 Eylül’de ise ailenim şikayeti üzerine Orakcıoğlu’nun mezarı açılmış ve otopsi için cesedi çıkarılarak, alınan doku örnekleri Türkiye’ye gönderilmişti. Olayla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür olayın takipçisi olacaklarını söylerken, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğl ’da Orakcıoğlu'nun  ambulansa alındığı andan itibaren soruşturma başlattıklarını dile getirmişti. 10 Ekim’de ise Sağlık Bakanı Müsteşarı Ömer Gür, Orakcıoğlu ailesini makamına çağırarak, , Fikri Orakcıoğlu'nun ölümüyle ilgili hastane bazında yapılan idari araştırmayı bitirdiklerini ve soruşturmanın da 2-3 gün sonra başlayacağını belirtmişti.

“2 aydır bekliyoruz”

2 ay önce gerçekleşen ameliyatın ardından hayatını kaybeden Fikri Orakcıoğlu’nun kız kardeşi Ayşe Orakcıoğlu Pekkan,  süreçle ilgili Yeni Bakış’a konuştu. Pekkan; “Abimin ölümü üzerinden 2 aydan fazla bir süre geçti, otopsi 2 ay önce yapıldı. Bir buçuk ay önce ise hastanenin idari araştırmasının bittiğini ve bu bilgiler ışığında soruşturmanın başlatıldığını belirtildi. Tüm bunlara rağmen bugün hala  kimseden ses çıkmadı. Bu ülkedeki hantal yapıya rağmen soruşturmanın sağ salim devam ettiğini umarak günlerce hiçbir şeyden haberimiz olmadan bekledik.”

Soruşturma ne oldu?

Soruşturmanın seyrinin nasıl gittiğini ve ne zaman sonlanacağını merak ettiklerini anlatan Pekkan, “Sonuç ne zaman açıklanacak. Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı, abimin ölümünün doktor hatasından kaynaklandığı ortadayken ve hastane araştırması aylar önce bitmesine karşın, abimin ölümünden sorumlu olan Dr. Turgut Küçük, Dr. Süleyman Köroğlu ve  Dr. Ahmet Tandoğdu’nun cezasını ne zaman kesecek” şeklinde konuştu.

Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı’na seslendiler

Pekkan, sözlerine şu şekilde devam etti; “O dönem kamuda çalışan Dr. Turgut Küçük, Dr. Süleyman Köroğlu’nun mesai saatleri içinde Lefkoşa Özel Başkent Hastanesi’nde, Başhekim Dr. Ahmet Tandoğdu’nun izniyle bir hastayı ameliyat etmelerinin cezasını kim, ne zaman verecek? Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı biran önce yasaların da ortaya koyduğu doğrultuda abimizin ölümünden sorumlu olanların yasal çerçevede cezalarının verilmesini istiyoruz. Artık kabak tadı veren bu soruşturma bittiyse gerekenin yapılmasını, henüz bitmemişse de aileye kısa bir bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz.”

“Yoğun bakımı olmayan bir hastane de ameliyat yapılıyor”

Konuşmasında özel hastanelerin denetimlerine de değinen Ayşe Orakcıoğlu Pekkan, “Yoğun bakımı bile olmayan Lefkoşa Özel Başkent Hastanesi’nde ameliyat yapılmasının ne kadar doğru olduğunun da sorgulanmasını istiyoruz. Kamu doktorlarını mesai saatlerinde ameliyat yapmasına izin veren ve bu doğru bir uygulamaymış gibi yasal olmayan bu durumdan para kazanan Özel Başkent Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Tandoğdu, yoğun bakımı olmayan hastanesinde, hem ameliyata izin veriyor, hem de ters giden bir şeyler olduğunda da anında hastayı devlete sevk etmiyor. Bunun soruşturmasının yapılıp  cezasının da biran önce verilmesini ve bu konuda da gerek denetimlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Yaptırımlar uygulanmalı”

Pekkan, sözlerine şu şekilde son verdi; “Doktorlara ve özel hastanelere gereken yaptırımlar uygulanmadıkça, Abim Fikri Orakcıoğlu’nun başına gelenler, başkalarının başına da gelmeye devam edecektir. Bugün Fikri Orakcıoğlu’nun ölümünden sorumlu olan ve kamudan men cezası alan Anestezi Uzmanı Süleyman Köroğlu ve erken emekliye ayrılan Dr. Turgut Küçük hala  özel hastanelerde mesleklerini icra etmeye devam etmektedir. Ailemizin başına gelen bu olayın başka ailelerin de ocağını söndürmemesi için bu kişilere biran önce hak ettikleri cezaların verilmesi şarttır.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi