Gül Çakır

CTP-BG Genel Başkanı Talat, bir ortaklık yapıldığını ve bu ortaklığın başarısız olduğunun açık ve net görüldüğünü kaydederek, bunun sorumlusunun kim olduğu konusundaki tartışmaların zamanının geleceğini vurguladı. Ada TV’de yayınlanan Gündeme Bakış programına konuk olarak önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Talat, her şeyin aslında ortada olduğunu, gerçek olmayan iddialarda bulunmanın da kötü bir şey olduğunu ifade etti. Talat sözlerine şu şekilde devam etti; 

“CTP Pazar günü istihdam yaptı. Nerden çıktı bu bilmiyorum. Münhal ilan edildi, başvurular yapıldı, sınavlar yapıldı. İhtiyat Sandığı’dır sözü edilen herhalde. Bütün bunlar yapıldı ve Pazar günü CTP 10 istihdam yaptı. CTP öyle bir parti değil. CTP giderayak insanlara menfaat sağlayacak bir parti değil. Hiçbir zaman CTP böyle bir şey yapmadı. Ve yapılmasına da karşı çıktı.” 

1995 seçimlerinde Demokrat Parti’nin İTEM Yasası’nda yapılacak değişiklikleri dayatması üzerine hükümetin bozulduğunun dikkate alınması gerektiğini kaydeden Talat, CTP’nin hükümet bozulacağı zamanlarda insanlara menfaat sağlayacak bir parti olmadığının altını çizdi. 

“HÜKÜMETE ÇOK BÜYÜK UMUTLARLA GİRDİK” 

Talat, bu hükümete kendisinin de çok büyük umutlarla girdiğini kaydederek, her şeyin takvimlenmiş olduğu çok iddialı bir hükümet programı hazırlayarak bu hükümeti kurduklarını belirtti. Reform yapamadıkları konusunda ise hiçbir eleştiri ile karşılaşmadıklarını dile getiren Talat, şu ifadeleri kullandı; 
“Şu reformu yapamadık diye hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık. Ve bu konudaki çalışmalar da tamamen CTP kanadı tarafından yapıldı. Hazırlanan yasa taslaklarının hepsini CTP kanadı hazırladı. Ben bile bizzat bu konuda çalıştım. Mecbur oldum çünkü. Hükümete kolaylık olsun diye aslında. Bütün bunları yapacağız diye planlıyorduk.” 

“DENEYİMLERİMİZ ÇOK PARLAK OLMADI” 

Talat konuşmasında Elektrik Kurumu konusuna da değindi. Elektrik Kurumu’nun fonksiyonlarının ayrıştırılması ve dağıtım ve tahsilatın özelleştirilmesi konularının hükümet döneminde gündemde olduğunu ama CTP’nin buna hayır dediğini dile getiren Talat, elektriğin stratejik bir alan olduğunu ve bu stratejik alanı özel sektöre verilmemesi gerektiğini kaydetti. CTP Genel Başkanı Talat şunları söyledi: 

“Deneyimlerimiz bu güne kadar çok parlak olmadı. Fiyatlar yükseldi. Türkiye bile tekrar Et ve Balık Kurumu kurdu. O büyük rekabetçi ortama rağmen. Binlerce kasap, binlerce et üreten şirket olmasına rağmen. Biz küçük bir yeriz. Bir akşam yemeğinde iki şirket fiyatta anlaşır. Yükseltir tekel olur. Geçmişte bunları gördük, bugün de görüyoruz. Satın aldığınız, anlaşma yaptığınız bir şey kendi bilginiz dışında değiştirilebiliyor. Sonra da sana sen değiştirilebileceğini kabul ederek imzaladın denilebiliyor.” 

“YARGININ PARAYA İHTİYACI VAR” 

Talat, yargı konusuna da yaptığı açıklamada ise yargı konusunda istenen bir sürü konu olduğunu dile getirdi. Yargının Mali Protokölde yer almasının doğruluğunun tartışılır olduğunu kaydeden Mehmet Ali Talat, şöyle dedi; 
“Yargının paraya ihtiyacı var. Yeni binalara ihtiyaçları var, yeni alt yapıya ihtiyaçları var. Bu yeni alt yapılar için doğal olarak mali kaynağa ihtiyaç var. Ama bu tür ekonomik programlarda tabi ki bir de perspektif konur. Bizim önerimiz bizim yargıyla birlikte hazırlandı. Dolayısıyla bizimle yargı arasında bir sorun yoktur. Bizim taraftan giden öneri yargı ile birlikte hazırlanarak giden öneridir. Yüksek Adliye Kurulu da bu konuda fikir ortaya koymuştur.” 

“HALKIN PARTİSİ SAĞ BİR HAREKETTİR” 

'Halkın partisinin bir erken seçimde zemin kazanacağına yönelik iddialara Talat; ‘ Halkın Partisi bir sağ harekettir. Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili ne düşünülüyor bunun ortaya konduğu açık ve net tavırlar gördük mü? Sayın Derviş Eroğlu 5 yıl Cumhurbaşkanlığı yaptı. Bu 5 yıl içerisinde müzakere sürecini yürüten sayın Özersay’dı. Yani dominanttı… Bütün açıklamaları sayın Özersay veriyordu. Nereye götürdü bizi bu. Olduğumuz yere çaktı. Bakın şimdi Özdil Nami’dir müzakereci. Kaç tane açıklaması var? Müzakerecinin görevi açıklama yapmak mı? O bile gösteriyor, insanların arzusunu ya da tutkusunun ne olduğunu, lütfen insanlarımız bunu değerlendirsin” dedi. 

Talat, yeniye her zaman rağbet olduğunu ifade ederek, bunun sonucunun hüsran olabileceğini çünkü geçmişte bunun çok yaşanmış bir olay olduğunu sözlerine ekledi.