UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, “Siyasi ve Ekonomik Son Gelişmeler” ile ilgili konuşma yaptı. Tatar, Kıbrıs konusunda, Türkiye ve Yunanistan Başbakanları gibi birlikte kamuoyuna olumlu mesajlar verilmesinin güzel olacağını, ancak Kıbrıs’ta bunun yaşanmadığını kaydetti.

Tatar, ülkede ekonomik açılımın şart olduğunu, israfın önlenmesi gerektiğini, ancak kilidin, çözüm öncesi ülke ekonominin büyümesinden geçtiğini vurguladı.

Tatar, Rum tarafında yayınlanan bazı İngilizce makaleleri okuyarak, ekonominin önemine işaret etti, açıklamalarda esasın Güney Kıbrıs olduğunun Kuzey’in de bu yapının içerisine gireceğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Ülkenin çözüm öncesi kendi ayakları üzerinde durabilmesinin gerekliliğine işaret eden ve bunun büyük önem taşıdığını söyleyen Tatar, Kıbrıslı Türklerin, ambargolar olmasaydı, Kıbrıslı Rumlar kadar ticarette başarılı olabileceğine dikkat çekti.

Tatar, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, döviz dalgalanmaları ve ekonomik şartlara işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının kendisini bu şartların içinde bulduğunu kaydetti. Tatar, Kıbrıs’ta çözüm samimiyeti varsa Kıbrıs Türk ekonomisinin geliştirilmesi için destek verilmesi ve gerekli adımların atılmasının önemine işaret etti.

Finansmanın da büyük önem taşıdığını ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta bir uzlaşı aranmasını desteklediklerini, ancak ekonomik gelişmeden geri kalmamaları gerektiğini, Türkiye ile Ekonomik Programın şeffaf bir şekilde görüşülmesi gerektiğini, kendisine de bir kopya verilmesi durumunda gerekli desteği vermek istediğini söyledi.

Tatar, mart ayının ortasına gelindiğini, bu yüzden bir an önce kaynak sıkıntılarının aşılması ve yatırımların önünün açılması için Ekonomik Programın imzalanması gerektiğini kaydetti.