Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, Genel Tarım Sigortası Fonu tazminat ödemeleri ve Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için başvuruların 8 Nisan’a kadar yapılması gerektiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Genel Tarım Sigortası Fonu tazminat uygulamasından yararlanılabilmesi için, tahıl (arpa, buğday, yulaf), baklagil ekilen, hasıllık veya nadasa bırakılan arazilerin; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın vermekte olduğu Doğrudan Gelir Desteği’nden yararlanılabilmesi için ise narenciye, sebze, meyve ağacı, zeytin, harup, bağ ve diğer ağaç olarak ekilen ve/veya dikilen arazilerin, 8 Nisan’a kadar Genel Tarım Sigortası Fonu beyan forumları esas alınarak beyan edilmesi gerekiyor.

Başvuruların bölge veya kaza Tarım Daireleri ile Genel Tarım Sigortası Fonu’nda kabul edileceği belirtildi.

Patates ekilen alanlar için ise, bu amaçla hazırlanan Patates Beyan Formu doldurulması ve beyanların sadece  Genel Tarım Sigortası Fonu’nda kabul edileceği kaydedildi.

NADAS ALANLARI

Açıklamada, hasıllık olarak beyan edilen tahıl alanlarının, Mart sonuna kadar biçilip veya yedirilip pullukla nadasa açılması halinde, Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından nadas kabul edileceği; Arazilerin hasıllık olarak işlem görebilmesi ve Doğrudan Gelir Desteği’nden hasıllık olarak ödeme alınabilmesi için, uydu fotoğrafının çekildiği tarihten önce biçilmesi veya yedirilmesi durumunda, tahıl ve baklagil alanların, her parselin yan kenarlarından ve orta kısmından takriben 3’er metre genişliğinde ekili alan bırakılması gerektiği belirtildi.

Tahıl (arpa, buğday) ürünlerinin kaba yem olarak destek alabilmeleri için biçmenin fiilen gerçekleşmesi gerektiği de ifade edildi. 

BAŞVURU FORMLARI ÜRETİCİLERİN KENDİ ADLARINA YAPILACAK

Yapılan açıklamada, başvuru formlarının üreticilerin kendileri tarafından doldurup beyanda bulunması gerektiği; başka bir şahıs veya şahıslarla yapılacak ortak başvuruların kabul edilmeyeceği kaydedildi.

Devlet Emlak Malzeme, Orman Dairesi, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Vakıflar İdaresi’nden kiralanan araziler ve Kaymakamlıklar tarafından kullanım hakkı ve kira mukavelesi yapılan araziler için beyanların, kira mukavelesinde adı geçen şahıslar tarafından yapılması gerektiği belirtildi.

DEVLET ÇALIŞANLARI VE İKİNCİ İŞ KAPSAMINDAKİLER BAŞVURU YAPAMAYACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 7/79 sayılı Kamu Görevlileri Yasası kapsamında olan devlet çalışanları ve/veya çalışmış oldukları kurum, kuruluşların yasa veya tüzüklerinde veya Yapılan Toplu İş Sözleşmelerinde ikinci iş yapma yasağı olan kişilerin, başvurularının geçersiz olacağının altı çizildi.

Bakanlık açıklamasında başvuru esnasında ibraz edilmesi gereken belgeler ise şöyle belirtildi:

“1)Devlet Emlak Malzeme, Orman Dairesi, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Vakıflar İdaresinden kiralanan araziler ve Kaymakamlıklar tarafından kullanım hakkı ve kira mukavelesi yapılan araziler için yapılacak beyanlar sözleşmeleri ile birlikte teslim edilecektir. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesince kira mukavelesi yapılmadığı için sözleşmesini ibraz edemeyen üreticilerin beyanları alınacaktır. Ancak her durumda bilahare bildirilecek tarihten önce belgelerini ibraz etmeyen üreticiler DGD ve tazminat ödemelerinden yararlandırılmayacaklardır.

2)Üreticilerimiz kimlik ve parsel bazında hazırlanan Başvuru Formlarında bulamadıkları ve boş olarak gönderilen Başvuru Formlarına doldurulacak yeni parselleri evraklı alınacaktır. Yeni beyan edilecek araziler için gerekli evraklar:

a) Üreticinin mülkiyetinde olan parselleri için Koçan, T Cetveli, Tahsis ve Search Belgelerinin aslı veya aslı gibidir diye onaylı şekli.

b) Parselin icar olması durumunda icar sözleşmesi veya kullanım hakkı belgesi ile birlikte koçanın aslı veya aslı gibidir diye onaylanmış şekli.

c) Parselin miras olması durumunda tereke belgesinin aslı veya aslı gibidir diye onaylanmış şekli başvuru formu ile birlikte teslim edilmelidir.

3)Tahıl ve Baklagil Üreticilerinin Sigorta Kapsamına giren doğal afet olması durumunda Gübre tazminatından faydalanabilmeleri için Özel ve/veya Tüzel Kurum ve Kuruluşlardan almış oldukları Fatura ve/veya Makbuzları’nın aslı veya gübre aldıkları kuruluş tarafından tasdiklenmiş fotokopileri imzalanıp Taban gübresi ve Üst gübreler için beyan formları ile birlikte Fon’a ibraz edilmelidir.

4)2015-2016 üretim yılı için Doğrudan Gelir Desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin Üretici Birliklerinden Alacakları Üretici Belgesini Fona ibraz etmeleri gerekmektedir.

5)Üreticilerin Kimlik Kartı Fotokopilerini beyan esnasında Fon’a ibraz etmesi gerekmektedir.

6)Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na daha önce Taahhütname vermeyen üreticilerimizin Taahhütnamesini beyan esnasında Fona teslim etmesi gerekmektedir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

2015–2016 üretim yılı için üreticilerin, eksik evraktan kaynaklanacak bir mağduriyet yaşamaması ve askı listelerinde oluşabilecek itirazların önüne geçebilmesi için, beyanların istenilen tüm evraklarla birlikte yapılması tavsiye edilen açıklamada, yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanlarda üreticilere, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın verdiği her türlü destek, teşvik ve hibelerden 5 yıla kadar hak mahrumiyeti verileceği uyarısında bulunuldu.