UBP’li bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya tepki nedeniyle Emine Dizdarlı’nın Ombudsman atanmasına ret oyu kullandı. UBP’li milletvekillerin Turizm Bakanlığı müsteşarı Şahap Aşıkoğlu yerine, Kemal Deniz Dana’nın atanmasına onay vermediği için Cumhurbaşkanı’na tepki gösterdiği ifade edildi

Cumhurbaşkanı’nın Emine Dizdarlı’yı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) olarak atamasına ilişkin komite raporu dün Cumhuriyet Meclisi onayına sunuldu. Dizdarlı’nın Ombudsman olabilmesi için 34 oyun gerektiği ilk turda 35 milletvekili oy kullandı. 25 kabul 8 ret 2 çekimser oy verildi oyun kullanıldığı ilk turda 34 kabul oyuna ulaşılamaması nedeniyle ikinci tur oylamaya geçildi. 26 kabul oyunun Dizdarlı’nın Ombudsman olabilmesi için yeterli olacağı ikinci turda 26 kabul, 1 çekimser oyla Emine Dizdarlı Ombudsman seçildi.

UBP’li vekillerden Akıncı’ya tepki…

UBP’li bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya tepki nedeniyle Emine Dizdarlı’nın Ombudsman atanmasına ret oyu kullandığı biliniyor. Kısa süre önce Akıncı, Turizm Bakanlığı müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’nun görevinden alınıp yerine Kemal Deniz Dana’nın atanmasına ilişkin kararnameyi geri göndermişti.

3 yıl sonra

Feridun Önsav’ın emekliye ayrılması ile üç yıl önce boşalan Ombudsman kadrosu bir türlü doldurulamamıştı. Ombudsmanlık görevi yıllardır vekaleten yürütülüyordu. 3 yılın ardından dün Cumhuriyet Meclisi’nin de onayıyla Emine Dizdarlı bu göreve getirildi. 

Arabacıoğlu: Toplumda öne çıkan bir isim

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Emine Dizdarlı’nın toplumda öne çıkan bir isim olduğunu hatırlattı ve bu konuda görevini laiki ile yerine getireceğine olan inancını belirtti. Dizdarlı’nın Ombudsman görevine getirilmesinin ilk turdan kabul edilmesini beklediğini kaydeden Arabacıoğlu ancak ikinci tura gidilmek zorunda kaldığını söyledi. İkinci tur sonucunda Dizdarlı’nın Ombudsman olarak seçildiğini kaydeden Mustafa Arabacıoğlu Dizdarlı’ya görevinde başarılar diledi. 

Angolemli: UBP’nin tepkisi olabilir

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Emine Dizdarlı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan oylamanın ilk turundan Ombudsman seçilememesinin nedenin Ombudsman’ı Cumhurbaşkanı’nın önermesi ve bazı vekillerinde Cumhurbaşkanı’na karşı tepkili olması olabileceğini ifade etti. Ancak oylamanın gizli oylama olduğunu hatırlatan Angolemli bu nedenle oy verilirken partilerin ortak kararı değil, vekillerin bireysel kararları olduğunu anlattı.

Özdenefe: Cumhurbaşkanı’na tepki gösterdiler

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Emine Dizdarlı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan ikinci tur oylamasında Ombudsman seçildiğini ancak bu durumu kesinlikle Emine Dizdarlı’ya bir tepki olarak düşünmediğini anlattı. Bazı UBP’li vekillerin Dizdarlı’yı Cumhurbaşkanı’nın önermesi nedeniyle Cumhurbaşkanı’na bir tepki olarak bu öneriye ret oyu kullandığını belirten Özdenefe şu ifadeleri kullandı:

Bugünkü meclis oturumuna katılım sayısı da düşüktü. Ancak bunun bir tepkiden kaynaklandığını düşünmüyorum. Özel ve kişiler gerekçelerle katılamayan vekiller var. Zaten birçok oturumda da 50 vekilin tümü katılamıyor. Ombudsman’ın oylanmasına gelince anayasa gereği ilk turda 34 oy gerekiyordu. İkinci turda ise 26 yeterliydi. Ayrıca mecliste sadece Ombudsman değil ayni zamanda Siyasi Partiler Yasası da oylandı.

“Görevi başarı ile yapacaktır”

Emine Dizdarlı’nın Ombudsmanlık görevini başarı ile yapacağına olan inancını belirten Özdenefe, Cumhurbaşkanı ile UBP’li vekiller arasında yaşanan durumu ise şu ifadelerle değerlendirdi:

Bana göre Şahap Aşıkoğlu’nun yerine Kemal Deniz Dana’nın atanması konusunda, bu atamada hukuka aykırı bir durum olmadığı sürece kabul edilmesi gerekirdi. UBP’li bazı vekillerde bu atamanın kabul edilmediği için bu kez Cumhurbaşkanı tarafından Ombudsman olarak atanmak istenen Emine Dizdarlı için ret oyu kullanmıştır. Tepki kesinlikle Emine Dizdarlı’ya değildir.

Gürçağ: Başarılar dilerim

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Emine Dizdarlı’nın mecliste yapılan ikinci tur oylamada 26 kabul bir de çekimser oy alarak Ombudsman seçildiğini söyledi. Gürçağ, Dizdarlı’ya görevinde başarılar dileyerek oylamanın ikinci tura kalmasıyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirtti