YENİ YIL BEREKETİ VAKIFLAR PASAJI’NA UĞRAMADI: Turizmin başkenti Girne’de esnaf, işlerinin durgunluğundan yakındı. Havadis’e konuşan Vakıflar Pasajı esnafı, turistlerin otellerden dışarıya çıkmadığını, yerli halkın ise artık çarşıya rağbet göstermediğini söyledi

Girne’de Vakıflar Pasajı’nda faaliyet gösteren iş yeri sahipleri, uzun süredir işlerde durgunluk olduğunu, çoğu gün siftah bile yapamadığını belirtti.

Umudunu yılbaşı alışverişine bağlayan esnaf, hafta sonu olmasına rağmen dün de satışlarında beklediği rakama ulaşamadı.

Pasaj esnafı, “Üç dört yıl öncesine kadar bayram ve yeni yıl gibi özel günlerin haftasında işlerin yoğunluğundan öğle yemeği yemeye bile fırsat bulamazdık. Şimdi ise yeni yıl haftasında olmamıza rağmen, satışlarımızda halen daha bir hareketlilik yaşanmadı. Çarşı-Pazar boş” diye dert yandı.

“Turist çarşıya inmiyor”

Girne’nin turizm kenti olmasına rağmen çarşı pazarda turiste pek nadir rastlandığını ileri süren Girne Vakıflar Pasajı esnafı, turistlerin otellerden dışarıya çıkmadığını, yerli halkın ise çarşıya rağbet göstermediğini söyledi.

Esnaf ne dedi?

Şenol Vardar

“Yılbaşı üzeri olmasına rağmen işler sıfır. Ne bakan var ne alan. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gerek vitrin süslemesi gerekse ürün çeşitliliği bakımından tüm hazırlıklarımızı yapmamıza rağmen yeni yılın geldiğini hissetmedik. Geçmiş senelere göre yeni yıla yönelik satışlarımızda yüzde 80 civarında düşüş var.  Girne çarşısındaki bu durgunluğun sebebi ise bana göre turizm kenti olmasına rağmen turizme yönelik kent içerisine yatırım yapılmamasıdır. Varsa yoksa oteller. Bugün kumarhanesi olmayan otel kalmadı. Ülkeye gelen turistin de profili değişti. KKTC’ye artık kumar için geliyorlar. Kenti gezmek veya alışveriş yapmak için değil. Yerli halk ise çarşıya uğramıyor. Dolayısıyla bu da işlerimize olumsuz yansıyor.”

Uğur Töre

“Yeni yıl haftası yoğun olmamız gerekirken biz adeta sinek avlıyoruz. Girne’nin en işlek caddesinde hizmet veriyoruz ama sokakta insan yok desem yeridir. Olan birkaç kişi de ya esnaftır ya da esnafın aile bireylerinden biri. Hafta sonlarının kalabalığı da izne çıkan askerlerdir. Her gün sabah 09.00’da bir umut, heyecanla kepenk açıyoruz, akşam büyük bir hayal kırıklığı ile geri kapatıyoruz. İşlerdeki düşüşün sebebi de kesinlikle esnaf değil. Bizler yine kampanyalar yapıyoruz, fiyatlarımızda indirimler yapıyoruz, yeni ürünler getiriyoruz. Konsepte uygun vitrin düzenliyoruz. Bana göre işlerdeki bu durgunluğun sebebi tercihlerin değişmesi. Yerli halk, artık çarşıya gelmiyor, turist de kumar için memlekete geldiğinden otellerden çıkmıyor. Bütün mesele budur.”

Orkun Saner

“Yılbaşı gelmiş esnafın neyine. Geçmişte bayram ve yeni yıl haftalarında yemek yemeye fırsat ulamazken şimdi avaracılıktan canımız sıkılıyor. Çarşı-pazar durgun. Esnaf kan ağlıyor. Hafta sonu dahil birçok gün işyerlerimizi siftahsız kapattığımız oluyor. Vakıflar Pasajı esnafı olarak bizler gerek kampanyalarla gerek ürün zenginliğimiz ile gerekse fiyatlarımızdaki indirimlerle yeni yıla hazırız. Tek eksiğimiz müşterilerimiz.”

Ahmet Kökten

“Yılbaşı arifesi olmasına rağmen hafta sonu da dahil iş yapamıyoruz. Vakıflar Pasajı, geçmişte Girne’nin en hareketli çarşısıydı. Çarşıya çıkanlar muhakkak bu pasaja uğrar ve alışveriş yapardı. Ancak birkaç yıldır yerli halk Vakıflar Pasajı’na rağbet etmiyor. Ülkeye gelen yabancı turistler ise otellerinden çıkıp çarşıya inmiyor. Çarşıda görünen turistte alışveriş yapmıyor. Birkaç yeri dolaşıyor, hatıra fotoğrafı çekip, gidiyor. Hal böyle olunca da esnaf adeta kan ağlıyor. Durumlar kötü, esnaf dertli.”