Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında toplandı.

Komite çalışması, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan  ve Biray Hamzaoğluları, DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekilleri Hamit Bakırcı ve Ersin Tatar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Komite “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüşerek, oybirliğiyle onayladı.

Tasarı’nın genel gerekçeleri şöyle:

“63/2006 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasasının İdari Para Cezası yan başlıklı 24’üncü maddesi, Yasa ve Yasa altında çıkarılmış tüzüklere aykırı davranan kişilere Asgari Ücretin değişik oranlarında İdari Para Cezası uygulanmasını düzenlemektedir.

Esas Yasanın 24’üncü maddesine dayalı olarak, büyük çoğunluğu alanda denetim esnasında, Daire kayıtları ve ilgili diğer Dairelerin kayıtlarına ulaşma imkânı olmayan ortamlarda eksik veya yetersiz bulgularla veya doğrulatma imkânı olmadan elde edilen verilerle yapılan İdari Para Cezası uygulamaları nedeniyle cezanın uygulandığı kişilerden çok sayıda itiraz alınmaktadır.

Esas Yasanın 24’üncü maddesinde düzenlenen İdari Para Cezası uygulamasına karşın, ceza uygulanan kişilerin, haksız ceza uygulaması iddiası ile uygulanan cezanın düzeltilmesine veya iptaline yönelik itiraz hakkını düzenlememiş olması nedeniyle birçok kişi eksik veya yetersiz bulgulara dayanarak veya doğrulatma imkânı olmadan elde edilen verilere dayanarak alanda yapılan İdari Para Cezası uygulamaları nedeniyle mağdur olmaktadırlar.

Esas Yasa’nın 24’üncü maddesinde yer alan diğer bir düzenleme ise hakkında İdari Para Cezası uygulanan kişilerin İdari Para Cezasını ödememeleri halinde Mahkemeye sevk edilmesini düzenlemektedir. Ancak, bu süreç, konunun Mahkemede görüşülmesinin uzun zaman alması (bazı zamanlar 3,4 yıl) nedeniyle cezanın uygulanmasını geciktirmekte ve caydırıcılığını büyük oranda zayıflatmaktadır.

Bu Yasa değişikliği ile 63/2006 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’nın 24’üncü maddesi uyarınca hakkında İdari Para Cezası uygulanan kişilerin haklarında yapılan uygulamaya itiraz hakkı düzenlenmiş, itiraz hakkının kullanımı ve değerlendirilmesi ile ilgili mekanizma oluşturulmuş ayrıca süresi içinde ödenmemiş İdari Para Cezaları ile itiraz edilmiş ve itirazı yeni oluşturulan mekanizma vasıtasıyla sonuçlandırılmış cezaların süresi sonunda ödenmemesi halinde 48/1977 sayılı Kamu Alacakları Yasası uyarınca Kamu Alacağına dönüştürülmesi düzenlenmiştir.

22/1992 sayılı İş Yasasının Dairenin Verebileceği İdari Para Cezaları yan başlıklı 72’nci maddesi, Yasa ve Yasa altında çıkarılmış tüzüklere aykırı davranan kişilere Asgari Ücretin değişik oranlarında İdari Para Cezası uygulanmasını düzenlemektedir.

Esas Yasanın 72’nci maddesine dayalı olarak, büyük çoğunluğu alanda denetim esnasında, Daire kayıtları ve ilgili diğer Dairelerin kayıtlarına ulaşma imkânı olmayan ortamlarda eksik veya yetersiz bulgularla veya doğrulatma imkânı olmadan elde edilen verilerle yapılan İdari Para Cezası uygulamaları nedeniyle cezanın uygulandığı kişilerden çok sayıda itiraz alınmaktadır.

Esas Yasanın 72’nci maddesinde düzenlenen İdari Para Cezası uygulamasına karşın, ceza uygulanan kişilerin, haksız ceza uygulaması iddiası ile uygulanan cezanın düzeltilmesine veya iptaline yönelik itiraz hakkını düzenlememiş olması nedeniyle birçok kişi eksik veya yetersiz bulgulara dayanarak veya doğrulatma imkânı olmadan elde edilen verilere dayanarak alanda yapılan İdari Para Cezası uygulamaları nedeniyle mağdur olmaktadırlar.

Esas Yasa’nın 72’nci maddesinde yer alan diğer bir düzenleme ise hakkında İdari Para Cezası uygulanan kişilerin İdari Para Cezasını ödememeleri halinde Mahkemeye sevk edilmesini düzenlemektedir. Ancak, bu süreç, konunun Mahkemede görüşülmesinin uzun zaman alması (bazı zamanlar 3,4 yıl) nedeniyle cezanın uygulanmasını geciktirmekte ve caydırıcılığını büyük oranda zayıflatmaktadır.

Bu Yasa değişikliği ile 22/1992 sayılı İş Yasası’nın 72’nci maddesi uyarınca hakkında İdari Para Cezası uygulanan kişilerin haklarında yapılan uygulamaya itiraz hakkı düzenlenmiş, itiraz hakkının kullanımı ve değerlendirilmesi ile ilgili mekanizma oluşturulmuş ayrıca süresi içinde ödenmemiş İdari Para Cezaları ile itiraz edilmiş ve itirazı yeni oluşturulan mekanizma vasıtasıyla sonuçlandırılmış cezaların süresi sonunda ödenmemesi halinde 48/1977 sayılı Kamu Alacakları Yasası uyarınca Kamu Alacağına dönüştürülmesi düzenlenmiştir.”

DİĞER TASARILAR…

Komite ayrıca “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü (Kuruluş, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”; “İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş,Çalışma ve (Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Yüksek Öğretim Kurumları Mali Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın genel görüşmesini gerçekleştirdi.

Komite, çalışmalarına bir sonraki toplantıda devam edecek.