Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üniversitelerinin, Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu (MOBBİG) Olağan Toplantısı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde  29 Eylül 2016 tarihinde, saat 09:30’da gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başladı.

2 Ekim 2016 tarihine kadar devam edecek olan söz konusu toplantının açılışında konuşan DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek herkese hoşgeldiniz diyerek, toplantının “Mimarlık Eğitiminde Kalite Olgusunun Önemi” teması ile gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Dünyada ve Türkiye’de mimarlık eğitimi veren kurumların her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Dinçyürek, birçok etkenin eğitimde zaafiyete neden olduğunu vurguladı. Toplantı temasına uygun olarak birçok başlığın tartışmaya açılacağını belirten Prof. Dr. Dinçyürek, mimarlık eğitiminin içinde bulunduğu koşulların değerlendirileceğini aktardı.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında, söz konusu toplantıların yapılmasının mimarlık eğitiminde son derece önemli olduğunu aktardı. Mimarlık mesleğinin insanı ilgilendiren temel mesleklerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hoşkara, mimarlık eğitiminin sürekli tartışılarak güncellenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Hoşkara, DAÜ Mimarlık Fakültesi’nin mimarlık eğitiminde kaliteyi arayan ve değişimi destekleyerek günün koşullarını yakalamaya çalışan bir yapıya sahip olduğunu da ifade etti.

Toplantıya katılan Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Türkeş Aktaş, mimarlar odası olarak eğitimde kalitenin tartışılacağı toplantıda yer almaktan son derece memnun olduklarını dile getirerek, Mimarlar Odası olarak arzulanan eğitime ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Eğitimde kalitenin yakalanmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, mesleği icra edecek olanların kaliteli bir iş çıkarmalarının kaliteli eğitime dayandığına vurgu yaptı.

Açılışta konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise, DAÜ’nün kurulduğu günden itibaren kaliteyi benimseyen bir üniversite olduğuna dikkat çekerek, üniversitenin aldığı akreditasyonların kalitenin göstergesi olduğunu dile getirdi. DAÜ’nun en son elde ettiği başarı üzerinde duran Prof. Dr. Osam, İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) 2016 – 2017 Akademik Yılı Dünya Üniversite Sıralaması’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yer alma başarısını gösterdiğini vurguladı. Eğitimde kalitenin sorunları giderme ile eşdeğer olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osam, söz konusu toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu. Söz konusu toplantı açılışına DAÜ Rektör Yardımcıları da katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Mimarlık Mesleğe Kabul Kurulu (MİMEKK) üyesi Prof. Dr. Nur Esin ve Mimarlık Akreditasyon Kurulu’nun (MİAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Kurulların gerçekleştirdiği sunumların ardından ise Prof. Dr. Dinçyürek, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Candan Çınar Çıtay ve İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gamze Alptekin tarafından “Özdeğerlendirme ve Akreditasyonlar”, TOBB Ekonomi ve Enerji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Çağlar, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şahin ve Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Asiliskender tarafından, “Yenilikçilik, Yaratıcılık ve Özgürlük” konulu panel sunumları gerçekleştirildi.

43. MOBBİG Olağan Toplantısı 30 Eylül 2016 tarihinde MOBBİG çalışma gruplarının sunumları ve ardından “İşbirlikleri ve Ortaklıklar, Müfredat / Müfredat Dışı Etkinlikler ve Eğitim Araçları/Yöntemleri” başlıkları altında gerçekleştirilecek olan sunumlar ile devam edecek.