İnisiyatif sözcüleri, yarın gerçekleşecek DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu toplantısı öncesinde hükümete ve kurula yönelik yazılı açıklama yaptı.

Yüksek öğretime talebin arttığı, rekabetin hız kazandığı bugünlerde DAÜ’nün siyasiler tarafından gereksiz kaos ortamına sokulduğu görüşünün ifade edildiği açıklamada, “Tamamen yasalar ve teamüllere uygun bir şekilde gerçekleşen rektörlük seçiminde % 80’e varan irademiz yok sayılmaktadır” denildi.

DAÜ İçin Toparlanıyoruz İnisiyatifi açıklamasında, dayatmalar yaşandığı ve siyasi emir altına alınmaya çalışıldıkları savunularak bunların kabul edilemeyeceği belirtildi.

“2007 yılında oluşturulan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin demokratik-özerk yapısını kurmaya ve korumaya yönelik yasa tasarısını artık masa üstünde bekletmekten vazgeçip Meclis’te gündeme getirerek uygulamaya koyulmasını istiyoruz” denilen açıklamada, KTHY’nin hazin sonunun DAÜ’ye de yaşatılması kaygısı ifade edildi.

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter ve Kurul üyelerine hitaben hükümetin yaptığı savunulan baskıya rağmen dik duruş göstermesi istenen açıklamada, ellerini vicdanlarına koyma çağrısı yapıldı.

Eğer DAÜ’nün çıkarları doğrultusunda karar alamayacaklarsa VYK üyeliğinden istifa etmeleri çağrısı da yapan ve bunun onurlu bir davranış olacağını savunan inisiyatif, DAÜ paydaşlarının Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ı hala desteklediği belirtildi.

DAÜ paydaşlarının iradesi dışında alınan her türlü kararın karşısında olacağını ve duruşunu bozmayacağını bildiren inisiyatif, özerklik, akademik özgürlük ve özgür düşünce vurgusu yaptı.