Ada TV’de “Söz Sizde” programına konuk olan, Ekonomist Saydam ile Yorucu, Aksa ve yeni kurulan Halkın Partisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Saydam, Aksa’nın aldığı kredilerin hesabının olmadığını belirtti ve ekledi 

Son günlerde gündemin ilk sıralarında yerini alan ve tartışma konusu olan AKSA’nın Adaya standartlara uymayan yakıt getirmesi ve bu yakıtı kullanarak, İskele bölgesinde çevre kirliliğine neden olacakları konusunda ortaya atılan iddialar sıcaklığını koruyor. Cuma akşamları ADA TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu “Söz Sizde” programına konuk olan, Ekonomist Göksel Saydam ve Prof. Doktor Vedat Yorucu da, Aksa ve Kıbrıs siyasetine yeni bir soluk getirmek için kurulan Halkın Partisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göksel Saydam ve Vedat Yorucu’nun yaptığı açıklamalardan öne çıkan detaylar şöyle: 

GÖKSEL SAYDAM: “POTANSİYEL VARDI, ORGANİZASYON YOKTU” 

“70’e dayanan yaşımızla bazı hayat tecrübelerimiz oldu. Biz sizlerle akademisyen veya konusunda uzmanlar olarak, gelmiş, geçmiş hükümetleri eleştirerek, yol göstererek uyarmaya çalıştık. Hiçbir önerimizi dikkate almadıklarını söylemek isterim. Dolayısıyla artık, bu düşüncelerimizi fiiliyata geçirmek için genç ve dinamik bir kadronun oluşmakta olduğunu işitince, bende tecrübelerimi onlara aktarmak için kurucu heyette yer aldım. Bizde potansiyel var. Ama bir lidere ihtiyacımız vardı. Bu yüzden de Halkın Partisi kuruldu.” Yeni kurulan Halkın Partisi ve ekonomi vizyonu konusunda yapılan açıklamalar çerçevesinde” 

“%65 KAYIT DIŞILIK VAR” 

“Halkın Partisi, öncelikle iyi idare ve adaletli yönetim temelinde kurulmuştur. Adalet, eşitlik, faaliyet, fayda ve ülke ekonomisini düzenleyici fonksiyonu var. Bunlara çok önem veriyoruz. Bu ülkede artık vergi aflarına son verilmelidir. Kayıt dışı ekonominin giderilmesi için hiçbir hükümet adım atmamıştır. 200 sayfalık bir kitap yayınlayarak “kayıt dışının” nedenlerini sorguladık. Yüzde 65 kayıt dışılık vardır. Bu kayıt dışı olayı ülkede ahlaksızlığı da yaratır. Bu adeta bir virüs gibidir. 2013 Ekim ayında tamamladığımız raporu, Bakanlar Kurulu onaylandı ve yürürlüğe girdi. ” 

“AKSA KONUSUNDA BAKANLAR KURULU KARARLARI VAR” 

“AKSA konusunda üç tane Bakanlar Kurulu kararı var. Bu kararlar dirayetsizdir ve boşluklarla doludur. Her kararın altında “son defa” notu vardır. Geçtiğimiz gün yine “son defa” olayı oldu. Bir işletmenin mazotu bittiğinde, stokunun olmaması kabul edilemez. Bu bir önlem alınmadığını gösterir. Çevre Dairesi’nin 14 Ocak tarihli yazısında % 3 buçuk kükürtlü yakıtın ülkeye girmesine onay verdiği yazılıdır. Yazı olaydan sonra yazılmıştır.” 

“BU BİR SKANDALDIR” 

“ Bu olay devletin olmayan iradesini, ciddiyetini yerle bir etti. Bugünkü raporda firmanın belgeleri denetlendiğini ancak stok sayımı yapmadığı, idarenin verdiği rakamla bilançoyu kapattığı yazıyor. Bu bir skandaldır. Bu bilanço Bakanlar Kurulu’na gitti ve onay gördü.” 

“AKSA DEVLETE VERGİ ÖDEMİYOR” 

“AKSA’nın devlet kefaletli aldığı kredilerin haddi hesabı yok. Uzun süre ödenmediğini söylediler, şimdi devletin ödemediğini söylüyorlar. Ama kendi devlete topladığı KDV’yi ödemediğini söylemiyor.” 

“ VERGİ GÜVENLİĞİ YOK” 

“Direk vergiler, indirek vergilerden daha azdır. Bu gelir dağılımının bozukluğunu ve yoksulluğun başladığını gösterir. Ülkede vergi güvenliği de yoktur. 5 bin TL vergi ödediğimde, vezneye 500 TL yatabilir. Uyuşturma yoktur. Bu çok tehlikelidir. Biz düzenlemeleri çözüm olacak diye değil kendi refahımız için yapacağız. Kurumlaşmayı bile hala resmi olarak yapmıyoruz. Yarın eğer bir çözüm olursa çok zayıf bir sermaye yapısı olarak kalacağız.” 

VEDAT YORUCU; “HALKIN PARTİSİ SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN GELDİ” 

“Halkın Partisi farklı bir partidir. Bu parti ne sağ, ne de sol bir partidir. Sosyal devlet anlayışında tam gün eğitim, tam bir sağlık hizmeti, sosyal devlet, ekonominin tam rekabet içerisinde işleyebilmesi için devletin, artık işletmeci rolünü bırakarak sadece düzenleyici ve denetleyici olması için, serbest piyasa ekonomisini kendine benimsemiş bir partidir. Dolayısıyla sağ ve solun ortak sentezinde ortaya çıkmış bir partidir. Bu anlayışla temel ekonomik vizyonunu, yatırıma dayalı, büyüme stratejisi üzerine kurmuştur.” 

“BİZ GÖNÜLDEN KURUCU ÜYEYİZ” 

“Halkın Partisi’ne gönül bağım, Kudret Özersay’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmasıyla başladı. ‘Ben Cumhurbaşkanlığı yapabilirim ve sizden yetki istiyorum’ dedi. O dönemde Kudret Özersay’ın iyi bir lider olduğu izlenimini bende uyandı. Kendisine sürekli bir baskı uyguladık ve parti kurmasını söyledik. Kendisi de bize, bir katkı koyup güzel bir kadro oluşturursak bizimle beraber olacağını söyledi. Yola böyle çıktık. Biz gönülden korucu üyeyiz.” 

“HALKIN PARTİSİ SON ŞANSTIR” 

“Ek mesai ödeneklerini kaldırmak için, vardiya sistemi getirmeyi planlıyoruz. Eğer bu halkın geleceğini kurtarmak istiyorsa, bu partiye destek vereceğini kaydeden Yorucu, Halk yokum derse, bilecek ki hep beraber yok olacağız. Halkın Partisi son şanstır.”  

“12 BİN ŞİRKETTEN 9 YÜZ TANESİ VERGİ ÖDEDİ” 

“Vergi dairesine 12 bin kayıtlı şirket var. Kurumlar vergisi beyan eden 4 bin şirket var. 4 bin şirketin sadece bin tanesi kar gösterip vergi verdi. Bin tanenin 900 tanesi 1 lira ile 1000 lira arasında vergi öder. Sadece 92 tanesi 1 milyon ve üzerinde vergi ödedi. 22-23 tanesi gazino ve otellerdir. Diğerleri de banka ve sigorta şirketleridir. 3000 tanesi zarar beyan etti. 8 bin tanesi hiç beyan vermedi. Daha adaletli, daha eşitlikçi ve halkını düşünen bir devlet yapısı için yola çıktık. Halkta bize destek versin, bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyoruz.”