Dikkat vergici gelebilir!!! Gene vergiciler geldi... Aman kızım sakın fiş kesmeyi unutma başımız belaya girer. Vergiciler geldi birşey bulurlarsa sene sonu resen gelecekmiş.

Evet son günlerde esnaftan sıkça duyduğum söylemler aynen yukarıdaki gibi. İllaki düzgün çalışan bir devlet yapısında bunlar normal şeyler. Hatta ülke ekonomisine katkı için sistemin düzenli çalışması, herkesin yasalara uyarak fiş kesmesi ya da birşey satın alırken fişini talep etmesi çok önemli bir husus.

Esnaf senelerdir vergicilerin bayram, seyran ya da sene sonunda sıkı bir şekilde çalıştığına alışmış durumda. Alışmaya alışmış fakat son zamanlardaki tehditçi yaklaşımlara daha alışamamış ki esnafın ağzından hep aynı ses yükselmekte.

Yılbaşı öncesi esnaf bir arkadaşa yapılan denetleme sonrasında sene sonu resen geleceğine dair bir tehdit aldı. Tehditin gerekçesi ise alım yaptığı ürünler kadar satış gözükmemesi ve ürünlerin de dükkanda bulunmaması. Peki acaba canlı bir ürünün satılmadıktan bir süre sonra ölebileceği göz önünde bulunduruluyor mu?. Tabiki hayır. O kimin umrunda. Mesela bir gül ya da karanfilin ömrü ne kadar olabilir?. Karanfiller erken öldü çöpe gitti diye sene sonu resen gelebilir pek tabiki. Çöpe giden karanfile de fiş kesmek lazım demek ki.

Peki ya gün boyunca siftah yapmayan bir kuaför dükkanına girip kesilmiş fiş bulamayan vergiciye gelelim. Malum kriz nedeniyle insanların daha aza indirgeyebileceği masraflardan biri fön veya saç boyama olabilir. Böyle bir iş yerinin sabahtan öğlene kadar siftah yapmamış olması da çok normal. Beş ya da altı tane çalışanı olması böylesi bir kriz zamanında ciddi bir masraf olsa da bunun tırnakçısı var ağdacısı var veya alanında uzman diğer çalışanları olması gerektiği için bu da gayet normal. Peki vergicinin “neden fiş kesmediniz” demesi normal mi?. Siz her ne kadar hayır deseniz de bu düzende bu da normal olsa gerek. Hatta vergicilerimiz o kadar bir ciddi çalışıyorlar ki bir işletmenin tüm masraflarını hesaplayarak günde toplam olarak hangi tutarda fiş kesmesinin gerektiğini bile söylüyorlarmış. Yapılan hesaplara göre arkadaşın günde 400 türk lirası tutarında fiş kesmesi lazımmış.  Yoksa 6 tane çalışanı ödeyemez, işletmeyi yürütemez ve sene sonu resen vergi ödemek zorunda kalabilirmiş. Acaba bu vergiciler ek mesai olarak işletme danışmanlığı falan mı yapıyorlar diye merak ediyorum. Birçok esnafın böylesi bir dönemde masraflarını karşılayabilmek için kredilerle ayakta durdukları umurlarında olmasa gerek. Bir de dönüp “madem iş olmuyor aysonu maaşları nasıl ödüyorsunuz” diye soruyorlar. Orda ben olsam vereceğim cevabı bilirdim ama cevabı sizlere bırakıyorum.